Cum să faci un Affogato

Cum să faci un Affogato

Când cineva spune Italia, care sunt primele cuvinte care îți vin în minte? Pizza, Pasta, Gelato, Espresso ... Cu o bogată istorie și cultură poporul italian pare să fie mai cunoscut în lume pentru savorile culinare pe care le-a răspândit peste tot în lume, decât pentru adevărata sa valoare etno-culturală.  De aceea atunci când mulți se gândesc la Italia îți aduc aminte de gustul pe care îl are pizza lor preferată sau rețeta favorită de paste, dar și de faptul că ei au inventat espresso, iar înghețata lor este atât de delicioasă încât în multe locuri din lume înghețata italiana este cunoscută chiar sub numele original de gelato.

Poți oare să le aduci pe toate la un loc? Probabil că dacă ți-ai propus o masă foarte bogată poți manca și pizza și paste, apoi să savurezi un gelato și o cafea. Dar cu siguranță nu le poți aduce pe toate patru într-o singură farfurie sau ceașcă.

Totuși există o metodă să combini două dintre deliciile italienești într-o singură ceașcă, iar aceasta se numește Affogato.

Ce este Affogato

Affogato, ca orice varietate posibilă de prepararea a unei cafele provine din Italia. NU se știe exact cine și cum a descoperit-o cert este că aceasta a cunoscut faima în anii 90 când a devenit desertul preferat în Statele Unite.

„Affogato” vine de la verbul italienesc „affogare” care înseamnă „a scufunda” și înseamnă, în mod logic, „scufundat”. Dar ce scufundăm în ce? Luăm o cupă de înghețată și o scufundăm într-o delicioasă ceașcă de espresso. Și astfel obținem unul dintre cele mai interesante și delicioase deserturi posibile. Dacă mai adăugam și un strop de amaretto sau o mini pricomigdală în vârf s-ar putea sa ne trezim că vom bea Affogato după Affogato, fără să ne mai oprim.

Care este rețeta unui Affogato perfect?

În primul rând ai nevoie de cafea de calitatea, în niciun caz nici măcar nu te gândi să folosești cafea solubilă. Este unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume, așa că tratează-l cu respect și folosește ingrediente originale, de calitate. Îndreptă-te spre acele tipuri de boabe care se potrivesc băuturilor ce includ lapte.

Apoi ai nevoie de înghețată, iar cea recomandată este de vanilie. În locul celei de vanilie se poate folosi și fior di latte, doar că probabil o vei găsi doar la gelateriile italienești. Alege o înghețată cât mai bună cu păstăi de vanilie reale și nu cu arome sau fă chiar tu o înghețată de vanilie în casă. Ingredientele sunt foarte importante pentru a obține combinația de arome desăvârșită. Desigur poți folosi și alte tipuri de înghețată, dar cel mai bun gust îl vei obține cu una dintre cele folosite în rețeta originală (vanilie sau fior di latte).

Acum că am stabilit cele două ingrediente să vedem ce cantități trebuie să folosim pentru a crea un Affogato demn de orice Osteria. Affogato include 1 cupă de înghețată și două doze (shoturi) scurte de espresso sau o doză normală. Poți adapta rețeta la gusturile tale, bineînțeles adăugând mai multă înghețată sau mai mult espresso, dar proporțiile de mai sus sunt cele originale și ar trebui să le testezi măcar o dată.

Cum prepari Affogato

Dacă vrei ca Affogato tău să fie desert, așa cum este considerat de mulți atunci vei începe prin a pune o cupă de înghețată în ceașca de cafea sau în cupa de înghețată. Apoi bagi recipientul ales la frigider, astfel nu numai înghețata își va păstra consistența, dar și cana va fi rece.

Prepară o doză de espresso, scoate recipientul cu înghețata din frigider și toarnă ușor deasupra. O lată metoda este și de a prepara cafeaua chiar deasupra ceștii cu înghețata dacă folosești un instrument de preparare ce îți permite acest artificiu.

Dacă vrei ca Affogato tău să fie mai degrabă o cafea, atunci metoda de preparare diferă un pic. Va trebui mai întâi să prepari cafeaua, două doze scurte de espresso. Apoi ia o cupă de înghețată și „scufund-o” cu grijă în cafeaua preparată. Alege o linguriță de înghețată cu cupa mai mică pentru a preveni împrăștierea cafelei pe farfuriuță sau în jur.

Aici ai două variante: fie amesteci înghețata în cafea și atunci vei obține o cafea rece, fie o lași așa cum este și te vei bucura de o cafeluță caldă.

Bucătăria italienească surprinde întotdeauna nu prin ingrediente sofisticate, dar prin simplitatea alegerii lor și calitatea acestora. Combinațiile de arome au la bază un cult al gastronomiei păstrat și purtat din generație în generație. Espresso și combinațiile în care acesta poate fi preparat ne vor surprinde la infinit prin deliciile pe care le poate scoate și descoperii din niște simple boabe de cafea.

Comentarii

Lasa un comentariu