Once you’ll TASTE it, you will LOVE it! CLARO
Am început acest proiect dintr-o dorință simplă în esența ei: aceea de a păși în lumea antreprenoriatului. Dar nu oricum. Afacerea mea trebuia să urmeze o anumită filozofie de viață, să realizeze un produs de calitate, corect, dar în același timp, accesibil. Anii mulți petrecuți în corporație mi-au adus multe ore peste program, dar și o rigoare a sistemului de valori: creează un produs calitativ, la un preț corect, adaugă pasiune și interes, respectă-ți clienții și totul va fi bine!
Backgroundul meu este unul tehnic. Am absolvit colegiul național Bogdan Petriceicu Hașdeu din Buzău, apoi Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Politehnicii București. Un inginer cu acte-n regulă! Lucru de altfel foarte util în activitatea mea actuală. Prăjitul artizanal al cafelei presupune lucruri pe care inițial nu le-aș fi asociat cu activitatea de „cafegiu”. Chimia mă ajută să înțeleg modul în care boaba de cafea reacționează în procesul de prăjire, fizica să înțeleg reacțiile și comportamentul echipamentelor, iar ingineria în sine mă ajută să stăpânesc tot procesul de prăjire, cap-coadă. Desigur că toate cele de mai sus nu ar fost suficiente fără câteva cursuri specializate în domeniul prăjirii cafelei, pe care le-am urmat cu oameni din domeniu. Iar la toate astea, se adaugă multă muncă, perseverență, multe kilograme de cafea verde stricată și multe cești de cafea băute.
Toate aceste lucruri încap într-un concept: Proiectul Claro, rezultatul a șase luni de cercetare, planuri, calcule și nopți nedormite.
Veneam după 10 ani intenși de corporație. Multe seri târzii la birou, deadlineuri peste deadlineuri și situații care sigur vă sunt cunoscute. Și într-o zi a apărut în mintea mea un „dar dacă...”. Dar dacă ar fi să fac altceva, complet diferit, să fie al meu și al familiei mele, care ar fi acest „altceva”? După îndelungi ore de lectură, atenția mi-a fost atrasă de un domeniu care mi s-a părut foarte interesant: cafeaua single origin, de calitate, prăjită artizanal, în loturi mici. Un lucru cu atât mai interesant cu cât realitatea la acel moment era una delicată: eu nu beam cafea. Deloc.
Până să mă apuc de prăjit cafea și să demarez proiectul CLARO, nu cred să fi băut mai mult de 10 cafele. Mă atrăgea mirosul de cafea măcinată și preparată, vedeam potențialul din aceasta licoare, dar nu mă mulțumea deloc gustul din ceașcă. Mi se părea mult prea amară și cu un gust și miros pronunțate de ars. Eram dezamăgit când vedeam că majoritatea cunoscuților puneau zahăr în cafea, unii chiar mult zahăr, pentru că altfel o simțeau prea amară. Iar unele senzații de agitație sau tremurat pe care le aveam ca și efect după ce consumam anumite cafele, deja mă descurajau de tot.
Asta până acum 5 ani și jumătate. Din dorința de a-mi deschide o afacere de familie, una nișată și pe care să o fac cu pasiune, am ajuns să citesc foarte mult despre cafea. Despre adevărata cafea. A fost momentul când am înțeles că ceea ce încercasem eu să beau până atunci, nu era cafea, cel puțin nu era cafeaua pe care mi-o doream eu. Nu voiam o “arsură” comercială prăjită industrial, pe care să o beau doar ca pe o extensie a țigării sau la oboseală. O cafea pe care să o consum cu mult zahăr pentru a-i acoperi gustul pământiu și ars, și care să-mi provoace și stări de rău fizic, câteodată. Eu voiam să beau ceva delicat, complex și aromat. Ceva deosebit!
ClaroCafe este o prajitorie de cafea delicioasa ce ofera clientilor sai cafea de specialitate proaspat prajita si atent selectionata din cele mai renumite regiuni ale lumii: Etiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Sulawesi, Peru, Rwanda. Cafeaua este preparata cu ajutorul unui prajitor profesional, respectiv un CoffeeTool realizat manual intr-o manufactura din Grecia. Stilul de prajire este unul light-mediu si se incadreaza in totalitate in ceea ce azi este cunoscut ca fiind "al treilea val al cafelei''.
La scurt timp de la prajire cafeaua este ambalata într-o pungă special conceputa pentru pastrarea cafelei, rezistentă la umiditate, care conține o supapă/ventil de degazare cu un singur sens, prin care se elimina dioxidul de carbon, dar care impiedica in acelasi timp oxigenul sa intre in contact cu cafeaua (evitand astfel oxidarea acesteia).
Ustensilele necesare prepararii cafelei prin diverse metode (espressor, ibric, filtru) sunt si ele disponibile pe site.
Gama noastra de produse include deasemenea si ceaiuri de cea mai buna calitate, majoritatea dintre ele fiind organice: negru, verde, decaf, aromat, din fructe, rooibos, mate. Regiunile de provenienta sunt locuri cu renume in cultura plantelor de ceai: China, Japonia, India, Himalaya, Africa de Sud, Brazilia, Sri Lanka. Pentru o buna depozitare, ceaiurile sunt amabalate in pungi ecologice biodegrabile, fabricate din orez.
Va invitam, alaturi de noi, sa explorati lumea fantastica a cafelei de specialitate proaspat prajita si a ceaiurilor delicioase!