Știți care sunt cele 6 tipuri de espresso?

Știți care sunt cele 6 tipuri de espresso?

"Aș dori un espresso, vă rog!"
"Ce tip doriți?"

Și aici, tu iubitor de cafea, dar poate nu foarte „hip” și în „trend”, te blochezi un pic. Tu știi că vrei un espresso, iar pentru tine espresso este unul singur, adică ... espresso. Oare vrea să te întrebe dacă vrei vreo combinație cu lapte? Dar atunci ai fi spus direct „cappucino” sau macchiato ...

Contrar concepției generale că există doar un tip de espresso, cafenelele artizanale, cele de specialitate oferă azi o gamă foarte largă de tipuri de cafea espresso. Adică, espresso în diverse moduri, dar fără nimic adăugat, fără lapte sau siropuri, etc.

Există 6 tipuri de variațiuni ale espresso-ului ce se găsesc fie în totalitate, fie măcar în majoritate în multe dintre cafenele micuțe la care te-ai putea duce pentru cafeaua de dimineață sau întâlnirile cu prietenii. Haideți să le descoperim împreună pentru c următoarea dată când te vei confrunta cu o asemenea întrebare să nu mai „suferi” niciun blocaj.

Espresso

Una dintre cele mai apreciate băuturi pe bază de cafea, espresso depinde de câteva elemente esențiale pentru a fi creat așa cum trebuie. Evident că în primul rând calitatea cafelei și felul în care a fost prăjită sunt foarte importante. Apoi este esențială presiunea cu care apa este „împinsă” în cafea, dar și temperatura apei. Pentru a reuși să obținem un espresso avem nevoie de o presiune de 9 bari și de o temperatură a apei de 90 – 95 grade C.

Dacă temperatura apei se poate atinge destul de ușor, presiunea necesară nu se poate obține decât cu ajutorul unui aparat special pentru espresso, un espresor. Toate celelalte variante de preparare a cafelei nu reușesc să ajungă nici măcar pe aproape de presiunea necesară. De ce este nevoie de o presiune atât de mare? Doar așa extragerea cafelei se va face în mod optim, iar espresso obținut este gros, aromat și are deasupra acea cremă specifică lui.

Un espresso se bea imediat după ce a fost creat. Cu cât stă mai mult, el își pierde din proprietăți. Primul semn că un espresso nu ți-a fost imediat servit după preparare este faptul că nu are cremă sau aceasta este aproape inexistentă.

Cantitatea servită în ceșcuța de espresso nu trebuie să depășească 30 ml, iar cantitatea de cafea măcinată folosită este în jur de 7 g.

Ristretto

Ristretto înseamnă în italiană „restrâns”. Concluzia logică ne spune că băutura cu același nume este de fapt un espresso mai mic, care se traduce prin mai concentrat. Ristretto se adresează cunoscătorilor și puriștilor din grupul băutorilor de cafea.

Atunci când se aplică apa cu presiunea necesară pentru extragerea cafelei, există diverse etape de eliminare a aromelor și notelor specifice din cafea în apă. Pe măsura ce cafeaua se extrage, aromele deja ajunse în ceașcă se dizolvă în apă. Acestea rămân în continuare în cafea, însă nu mai sunt la fel de pregnante, la fel de puternice și de multe ori nu mai sunt percepute la fel.

Astfel că, diferența principală între un espresso și un Ristretto nu constă în cantitatea de substanță obținută, ci în timpul de extragere. Un espresso are un timp de obținere undeva în jurul a 20 de secunde, la Ristretto, însă, acest timp se înjumătățește aproape. Timpul de extragere a cafelei pentru un Ristretto este de maxim 15 secunde, iar acest fapt permite acelor arome finale mai aspre, mai ciocolătoase să nu se dizolve în apă până la momentul în care acesta este băut. Este normal că și cantitatea de cafea obținută este mai mică, cam 15 ml. Acesta este și motivul pentru care în majoritatea cafenelelor Ristretto este servit în cantitate dublă.

Lungo

Pentru că fiecare lucru are și un contrar al său, Ristretto are și el unul, iar acesta se numește: Lungo. Datorită faptului că timpul de extracție se mărește, fiind aproape dublu pentru Lungo, substanța obținută va fi una mai amară, mai dură. Un Lungo pare o cafea foarte tare, dar este similară unui espresso din punctul de vedere al cofeinei. Gustul său fiind însă mai amar, dă senzația de mai puternic. Cantitatea rezultată va fi dublă, dar consistența acesteia va fi una mai subțire decât cea a unui espresso obișnuit.

Doppio

Ei bine, această variantă de espresso nu necesită niciun training special pentru că nu este decât o modalitate „prețioasă” de a spune „dublu”. Între a comanda un espresso dublu sau un doppio nu este însă în fapt nicio altă diferență decât una de ... stil.

Un doppio este așa cum ați ghicit deja un espresso în cantitate dublă, adică două doze de espresso. Sunt două doze de espresso una peste alta și nu o perioadă de extragere mai mare ca în cazul Lungo.

Americano

Povestea lui Americano datează de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial când soldaților americani obișnuiți cu cafeaua lor „lungă” și slabă de filtru li s-a părut „extremă” cafeaua găsită în Europa la italieni. Așa că soluția acestora a fost să toarne apă fierbinte peste doza de espresso pentru a-l face băubil pentru ei personal.

Jigniți profund în spiritul cafelei, italienii au dat chiar și o denumire acestei cafele și evident i-au spus Americano. Totuși, deși italienii au crezut sau poate măcar au sperat că această idee va dispărea după ce americanii se vor întoarce la ei acasă, Americano a continuat să existe fără probleme. Americanii, comercianți din fire au împrumutat espresso și l-au transformat cu succes în varianta lor de cafea, Americano.

Long Black

Long Black este cea mai nouă variantă de espresso. Ideea creării sale nu este aproape deloc diferită de a unui Americano. În realitate el este considerat varianta australiană a lui Americano.

Totuși există o singură diferență între cele două băuturi, iar aceasta îl așază pe Long Black în fața lui Americano din punctul de vedere al gustului. În cazul Long Black apa fierbinte este adăugată peste espresso foarte ușor pentru a nu distruge crema creată la suprafața acestuia. Conservarea cremei specifice unui espresso face această băutură să conserve mult din gustul și aroma specifice, dure, aromate, fructate.

Ceea ce aș vrea să vă spun în încheiere este că indiferent de tipul de espresso preferat vă recomand să încercați măcar o dată și varianta sa pură, acel espresso italian, creat în mod perfect pentru a întruni combinația ideală de arome. Astfel veți putea avea un termen de comparație pentru orice alt tip de espresso pe care îl veți bea sau care va mai fii inventat în viitor.

Comentarii

Lasa un comentariu