
Cafeaua de specialitate de la fermele din Ethiopia
Etiopia a oferit cu succes boabe de cafea unică de calitate premium de sute de ani. Există o dezbatere în cadrul comunității cafelei cu privire la originea boabelor de cafea- unde este locul în care cafeaua a luat naștere. Etiopia pretinde că ea este țara de origine a cafelei.
Legenda Etiopiană
Povestea spune că un păstor de capre pe nume Kaldi a văzut capre mâncând fructe de pădure din ceea ce este acum cunoscut sub numele de arbore de cafea și apoi a observat că acest lucru le-a făcut deosebit de active și energice. El a raportat această observație, iar oamenii au început să folosească aceste boabe „ magice” pentru comerț. Legenda acestor boabe cu efect energizant a crescut în popularitate și, în secolul al XV-lea, cafeaua își făcea simțită prezența în toată Peninsula Arabică.
Etiopia are mediul optim de creștere pentru a produce cafea remarcabilă, ceea ce nu este o surpriză. Înălțimile mari și terenul accidentat oferă condiții ideale de creștere. Boabele de cafea etiopiene sunt disponibile în peste o mie de soiuri diferite. Deoarece arborii de cafea cresc în Etiopia ca arbori autohtoni, sălbatici, majoritatea cafelelor sunt cultivate la umbră, printre alte plante, și fără utilizarea de substanțe chimice agricole. Acest lucru contribuie la formarea unor arome naturale, autentice și cu adevărat unice.
Tipurile de producție a cafelei
Etiopia folosește trei tipuri de producție de cafea: cafea de pădure, cafea de grădină și cafea de plantație. Boabele pentru cafeaua forestieră sunt produse în sălbăticie și culese de localnici. Cafeaua de grădină este cultivată pe parcele mai mici de teren alături de o varietate de culturi, copacii fiind folosiți mai degrabă decât hectarele pentru a le determina dimensiunea. Boabele pentru cafeaua forestieră sunt produse în sălbăticie și culese de localnici. Cafeaua de grădină este cultivată pe parcele mai mici de teren alături de o varietate de culturi. Boabele de cafea cultivate pe moșii uriașe sunt cunoscute sub numele de cafea de plantație. Această metodă este folosită pentru a colecta doar o mică parte din cafeaua etiopiană. În Etiopia, metoda „ Garden Coffee” este cea mai utilizată metodă de cultivare a cafelei.
Ritualul cafelei în cultura etiopiană
Cafeaua etiopiană nu este doar un produs popular în rândul iubitorilor de cafea din toată lumea, dar este și o componentă importantă a culturii poporului etiopian. Atât de importantă este cafeaua în cultura etiopiană, încât ceremonia cafelei din Etiopia a devenit un ritual zilnic. Boabele de cafea cultivate la nivel local sunt prăjite pe o tigaie plată de fier, la flacăra unei mici sobe de cărbune care arde în timpul acestui ritual. Boabele se așează pe un vas de lut sau covoraș de paie după ce au fost prăjite, iar aburii aromați sunt savurați de oaspeți, fiind un adevărat regal pentru simțurile lor olfactive. Boabele de cafea sunt apoi zdrobite în bucăți fine folosind un bloc de piatră și preparate cu apă clocotită și condimente (scorțișoară, cuișoare și cardamom). Pentru a îndepărta spiritele rele, cafeaua este turnată în căni mici în care se adaugă zahăr și apoi în aer este dispersată tămâie, tocmai în scopul îndepărtării spiritelor rele.
Cel mai în etate bărbat din grup este servit întâi de toate, ca un simbol al respectului, în timp ce cel mai tânăr este responsabil cu servirea. Acest obicei reprezintă o legătură puternică ce există între toate generațiile. În timpul ritualului se servesc trei porții de cafea, de obicei cu pâine sau floricele de porumb care să acompanieze delicioasa licoare. O invitație la eveniment denotă prietenie și respect, iar ritualul poate să dureze aproximativ una până la două ore.
Bursa de cafea din Etiopia (Ethiopian Coffee Exchange- ECX) a fost fondată în 2008 pentru a standardiza mecanismele de stabilire a prețurilor și pentru a proteja fermierii de fluctuațiile pieței. Oferind ajutor pentru depozitare și comerț, ECX a sporit producția de cafea și a transformat-o într-un activ stabil. Cafeaua fermierilor este recoltată și adusă la mori locale, apoi trimisă la depozite unde este clasificată în funcție de zonă, calități fizice și experiență de cupping. Cafeaua este apoi vândută și transportată către exportatorii și brokerii etiopieni, care coordonează procesul en-gros cu alte națiuni. Deși ECX a îmbunătățit procesele de recoltare, procesare și export, cel mai mare dezavantaj este că scopul lor de a avea un flow constant de schimburi comerciale împiedică produsele de calitate superioară să fie recompensate și să le fie recunoscută valoarea prin acordarea de premii. În schimb, se calculează media tuturor culturilor, acesta fiind standardul după care ECX își evaluează randamentul, fapt care afectează în final prioritizarea calității.
Principalele regiuni de cultivare a cafelei din Etiopia
Cafeaua single-origin este cultivată și vândută în trei regiuni-cheie: Sidamo, Yirgacheffe și Harrar. Fiecare dintre aceste regiuni produce cafea cu un profil de gust distinct.
Yirgacheffe
Boabele de cafea cultivate aici au un corp ușor spre mediu, cu o aromă plăcută și fructată. Au o savoare puternică și sunt recunoscute în mod universal și considerate ca fiind cele mai bune boabe Arabica din lume. Sunt adesea mai scumpe pentru că sunt cafele de calitate superioară.
Sidamo
Cafeaua cultivată în această regiune este recunoscută pentru corpul robust, gustul plin, profilurile gustative dulci și nuanțate și senzațiile bogate pe care le produce pentru simțuri. Aciditatea scăzută și un gust memorabil sunt caracteristicile comune ale boabelor din Sidamo. Mulți prăjitori de cafea le folosesc ca boabe etiopiene standard datorită aromei lor consistente.
Harrar
De obicei procesate uscat, aceste boabe au un corp puternic și un miros picant și parfumat. Au o aciditate relativ ridicată și contribuie la a prepara o ceașcă de cafea proaspătă și aromată. Aroma este caracterizată ca fiind fructată, cu note de fructe de pădure.
Cafeaua etiopiană este binecunoscută pentru caracteristicile sale intense, pentru notele fructate și florale. Aciditatea este în general mai mare, corpul boabelor de cafea este unul ușor spre mediu și nuanțele de gust sunt deosebit de complexe. Aceste particularități fac din cafeaua etiopiană un adevărat răsfăț pentru gusturile iubitorilor de cafea de specialitate.
Comentarii