5 instrumente de preparat cafeaua după gustul tău

5 instrumente de preparat cafeaua după gustul tău

Stai în casă și, la fel ca majoritatea românilor, nu ai putut renunța la cafea. În zilele când ieșeai des te bazai pe cafeaua bună făcută de alții sau poate trișai și luai în grabă o cafea de 2 lei de la tonomat. Acum însă cam totul s-a mutat acasă, inclusiv cafeneaua. Dar pentru că ziua bună începe tot cu o cafea bună, indiferent unde se desfășoară restul activităților, te adaptezi. Noi suntem alături de tine cu sfaturi și recomandări pentru ca tu să găsești instrumentul cel mai potrivit pentru prepararea cafelei după gustul tău.

De ce e bine să alegi instrumentul potrivit pentru tine

Suntem cu toții diferiți, așa că e normal să avem gusturi diferite și atunci când vine vorba despre cafea. Unora le place cafeaua foarte tare, altora le place cafeaua mai aromată și nu chiar atât de tare. Unii savurează cafeaua mai mult timp, alții nu stau la povești și o termină dintr-o înghițitură. Unii o beau singuri, altora le place să prepare mai multă ca să o bea alături de altcineva. Unii au răbdare și mai mult timp la dispoziție pentru preparare, alții vor o cafea rapidă. Ei bine, în funcție de aceste preferințe există mai multe tipuri de instrumente de preparat cafeaua. Așa că, odată ce știi foarte bine ce anume contează mai mult pentru tine, poți alege foarte ușor instrumentul de preparare.

Mai întâi, ce nu îți recomandăm

Acest articol nu este despre espressoare sau alte tipuri de aparate care prepară băuturi dulci și poate chiar gustoase, însă care nu se pot numi întocmai cafea de calitate. Ne vom rezuma la instrumente clasice și simple de preparat cafeaua, unele cu tradiție, altele mai noi, dar care garantează gustul unei cafele de calitate.

Ce fel de instrumente vei găsi în acest articol

În funcție de anumite lucruri care credem că ar putea conta pentru tine atunci când vei alege un instrument de preparat cafeaua, pe lista noastră de recomandări se vor afla: ibricul, french-press-ul, filtrul de cafea, moka pot, aeropress, dispozitiv Chemex.

Pentru că din toate lucrurile care ar putea conta pentru tine cel mai probabil timpul e cel mai prețios, am ordonat crescător variantele noastre după acest criteriu, însă nu am uitat de gust, care e la fel de important.

1. Când să alegi aeropress

Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție și îți place cafeaua aromată, cea mai potrivită variantă este aeropressul. Este un instrument de preparare rapidă a cafelei, datorită presiunii și filtrului pe care le folosește. Cafeaua este complet filtrată, iar extracția ei se face complet. Apa folosită poate fi la o temperatură moderată. Poți astfel prepara o cafea bună în aproximativ 3 minute. Iar datorită timpului redus de extracție, aciditatea cafelei este foarte redusă.

Instrumentul e potrivit totuși și dacă aveți mai mult timp la dispoziție și vreți să lăsați uleiurile cafelei să pătrundă în băutură. Un mare avantaj al acestui instrument este mărimea, care vă permite să îl luați cu voi oriunde. La fel de util este faptul că instrumentul este manual și nu costă foarte mult. Totuși, cantitatea de cafea rezultată este destul de mică, cât pentru o ceașcă, și în plus trebuie să achiziționați filtre speciale.

2. Când să alegi french press

La fel ca la aeropress, prepararea cafelei la french press durează foarte puțin, iar cafeaua este foarte aromată și nu foarte tare. În aproximativ 4-5 minute cafeaua trebuie să fie gata. French press-ul este foarte simplu de folosit, amesteci apa și cafeaua în cană, aștepți infuzia, împingi sita în jos și e gata cafeaua. Nu ai nevoie de flacără, iar apa nu trebuie să fie la temperaturi foarte ridicate, ci sub punctul de fierbere.

Un mare avantaj al acestui tip de preparare este cantitatea mare de cafea pe care o poți prepara o dată. Deci o poți împărți liniștit cu altcineva. Singurul dezavantaj, însă nu foarte deranjant, ar fi curățarea sitei.

3. Când să alegi ibricul

La fel ca primele două, și ibricul presupune o durată scurtă de preparare, însă cafeaua preparată astfel este mai tare și mai puternică, dar și aromată. În 6-7 minute ar trebui să aveți cafeaua gata de băut, cu tot cu cele 2-3 minute în care o lăsați să se așeze în ceașcă.

Ibricul este probabil unul dintre cele mai la îndemână instrumente de preparat cafeaua. Este ușor de folosit, ușor de curățat și întreținut. Totuși, porția de cafea rezultată va fi mică, în jur de 70-100 ml.

4. Când să alegi dispozitivul Chemex

Dacă îți place cafeaua foarte aromată și pură și ai mai puțin de 10 minute la dispoziție, poți alege un dispozitiv Chemex. Filtrul foarte fin reține uleiurile din cafea și te ajută să-ți faci o cafea limpede și aromată, dar și foarte ușoară.

Dispozitivul Chemex poate exista în mai multe dimensiuni, deci îl poți folosi și doar pentru tine, dar și dacă ai mai mulți prieteni de servit. Este foarte ușor de folosit, de curățat, singurul dezavantaj fiind că trebuie să achiziționezi filtre din când în când. Însă filtrele de hârtie îți vor garanta cea mai curată cafea.

5. Când să alegi moka pot

Dacă ai un pic mai multe minute la dispoziție și îți place cafeaua tare, dar mai puțin aromată, poți alege un moka pot. Prepararea ar trebui să dureze între 5-7 minute, însă mai trebuie să așteptați 2-3 minute după ce o puneți în ceașcă, să se răcească. Și mai adăugați 2-3 minute pentru a-l curăța imediat după folosire. Cafeaua este foarte tare pentru că extracția cafelei se face la temperaturi foarte înalte ale apei.

La fel ca la ibric, cu moka pot puteți prepara o singură ceașcă de cafea o dată, aproximativ 100 ml. Totodată, dacă nu sunteți foarte atenți la preparare, puteți face o cafea amară.

Acum că ți-ai făcut o idee care ar putea fi instrumentul perfect pentru tine, nu mai rămâne decât să savurezi cafeaua ta preferată, așa cum îți place ție. Nu uita să ții cont de gustul și tăria cafelei pe care le vei obține cu fiecare instrument de preparare. Știm sigur că, pe lângă timp, și ele sunt foarte importante pentru tine.

Comentarii

Lasa un comentariu