Cea mai bună cafea la moka pot

Cea mai bună cafea la moka pot

Moka pot a devenit foarte popular printre italieni încă de la inventarea lui în 1933, însă el este foarte popular astăzi și printre români. Dacă ai profitat de stat în casă și ți-au plăcut documentarele recomandate de noi cu barista și pasiunea lor pentru cafea, acum poți deveni tu propriul mastru al cafelei.

Cafeaua preparată la moka pot este potrivită pentru iubitorii de cafea tare. Metoda de extracție la temperaturi ridicate ajută la obținerea unei cafele cu conținut ridicat de cofeină.

Prepararea cafelei la moka pot nu este complicată. Este o metodă un pic mai grea decât french press-ul despre care am vorbit într-un articol anterior. Dacă vrei să prepari o cafea bună la moka pot trebuie așadar să fii foarte atent la pași. Oricum repetiția e mama învățăturii, așa că dacă nu îți iese perfect din prima nu te descuraja, ci încearcă din nou, de data asta cu mai multă atenție.

Câteva informații utile de care ar trebui să țineți cont înainte de a vă apuca efectiv de preparare:

Moka pot

Atunci când achiziționați un moka pot trebuie să țineți cont de cel puțin două aspecte. În primul rând trebuie să fie dintr-un material bun, de preferat oțel inoxidabil. Dacă este dintr-un aluminiu ieftin, acesta se va oxida rapid și va strica gustul cafelei. În al doilea rând, moka potul trebuie să conțină neapărat valvă de suprapresiune. Amintim că în interiorul moka potului se creează presiune dacă dați focul prea tare sau dacă măcinătura cafelei nu este potrivită pentru moka pot. Acesta este însă un alt aspect de care insistăm să vă amintim de fiecare dată – cumpărați cafea cu tipul de măcinătură potrivit cu instrumentul de preparare pe care îl folosiți! Însă chiar și dacă aveți grijă cu măcinătura și nivelul flacărei, este bine să preveniți eventuale accidente, de aceea asigurați-vă că există valva!

Cafeaua

Măcinătura cafelei potrivită pentru moka pot este medie-grosieră, pentru ca extracția să poată avea loc. Dacă e prea grosieră, obții apă chioară, iar dacă e prea fină nu obții nimic pentru că apa nu trece prin cafea. Cafeaua din comerț de exemplu nu se potrivește în niciun caz preparării la moka pot, pentru că este prea fină.

Ca să obțineți măcinătura potrivită aveți două variante. Prima și cea mai simplă ar fi să cumpărați cafea proaspăt prăjită și măcinată pe loc. Mergeți la o prăjitorie de cafea, specificați că vreți cafeaua măcinată pentru moka pot, iar omul de acolo va ști ce să vă ofere. O altă variantă ar fi să vă cumpărați o râșniță de cafea și să o măcinați singuri. Necesită un pic de exercițiu și câteva încercări până veți ajunge să o mânuiți cu măiestrie, însă dacă beți cafea zilnic, fie doar preparată la moka pot sau și la alte instrumente, o râșniță e bună la casa omului și merită investiția.

Extracția cafelei se face atunci când apa ajunge la o temperatură ridicată, aproape de punctul de fierbere. Cel mai bine este ca apa pe care o folosiți să fie încălzită în prealabil. Indicat este să folosiți un alt vas pentru asta. Acest lucru vă ajută să salvați niște timp, deoarece va dura mult mai mult ca apa să se încălzească în moka pot. Mai mult, dacă puneți apa rece riscați să stricați cafeaua, deoarece aceasta se va încălzi odată cu pereții moka potului.

Focul

Pentru că prepararea cafelei la moka pot este una termică și necesită flacără, este bine să țineți cont de următorul aspect: preparați la foc mic, pentru a evita țâșnirea cafelei. Cafeaua trebuie să iasă încet prin orificiul special. Așadar, aveți răbdare

Acum, iată care sunt pașii. Executați-i cu precizie și vă veți bucura de o cafea bună.

1. Turnați apa fierbinte (preîncâlzită) până la marginea valvei, fără să o acoperiți.

2. Umpleți rezervorul de cafea și nivelați, fără să presați cafeaua. Este important să lăsați cafeaua „liberă”, aerisită, ca să poată pătrunde apa prin ea. Așezați apoi rezervorul de cafea la locul lui, peste rezervorul de apă.

3. Înfiletați cafetiera, asigurându-vă că singurul loc prin care curge apa este gura de scurgere special destinată în acest sens. Pentru că tocmai ce ați umplut recipientul de apă cu apă fierbinte, puteți folosi un prosop când țineți partea de jos a cafetierei, ca să nu vă răniți.

4. Așezați cafetiera pe foc (la foc mic) și așteptați să aibă loc extracția. Puteți ține capacul ridicat ca să observați tot procesul.

5. Atunci când cafeaua devine apoasă, luați cafetiera de pe foc. În niciun caz să nu așteptați până ce cafeaua nu mai curge deloc și se aude un șuierat, pentru că vă veți alege cu o cafea amară.

6. Așezați cafetiera pe o suprafață rece sau țineți partea de jos sub jet de apă să se răcească – acest lucru va opri de tot procesul de extracție.

7. Turnați cafeaua în căști imediat, ca să evitați contactul îndelungat al cafelei cu metalul moka potului.

Întreținerea moka potului

- Moka potul trebuie spălat după fiecare utilizare, doar cu apă și eventual cu o lavetă moale. Nu folosiți detergenți și nici bureți abrazivi, pentru că aparatul se va strica.

- Dacă observați scurgeri sau deteriorare a garniturii, este momentul să o înlocuiți

- Dacă observați depuneri de rugină sau calcar pe filtru, acesta trebuie de asemenea înlocuit

- Dacă observați rugină pe pâlnie, și aceasta trebuie schimbată

Nu uita: Folosește un moka pot de calitate, de preferat din oțel inoxidabil și nu din aluminiu, alege o cafea măcinată potrivit, încălzește apa înainte, nu îndesa cafeaua, nu da focul prea tare, pune cafeaua imediat în căști. Chiar dacă pare complicat, după ce repeți de câteva ori o să vezi că de fapt e foarte simplu când devine o obișnuință. În fond, o cafea bună merită și un pic de efort, măcar cât să învățăm prepararea ei corectă. Ai pașii la îndemână, nu mai rămâne decât să încerci. Singurul care se va bucura de rezultat ești tu. Asta dacă nu preferi mai degrabă să o împarți cu cei dragi.

Comentarii

Lasa un comentariu