Retețe corecte pentru băuturi pe bază de lapte

Retețe corecte pentru băuturi pe bază de lapte

Ca să fie claro pentru toți prietenii noștri, îți propunem o serie de articole pentru a înțelege mai bine terminologia „de specialitate” atunci când vorbim de cafea. Fie că ești un cunoscător, un pasionat sau un consumator ocazional, sperăm să găsești informații interesante care să te ajute atunci când îți comanzi o cafea, fie ea la pungă - pentru acasă, sau la ceașcă - într-o cafenea sau un coffeeshop.

O să discut în acest articol despre un alt subiect important atunci când bem o cafea în oraș sau când o preparăm acasă, și anume câteva rețete care se pregătesc cu ajutorul espressorului. Voi vorbi despre gramajele de cafea sau cafea cu lapte pe care preparatele trebuie să le aibă atunci când le pregătim noi sau când le comandăm în oraș.

Listez mai jos produsele și rețetele pe bază de espresso și lapte pe care ar trebui să le cereți și să le găsiți în cafenelele care se respectă.

În terminologia cafelei de calitate există:

  • 1. Macchiato – espresso dublu și cremă de lapte; aproximativ 80 grame.
  • 2. Cappuccino – un shot de espresso și cremă de lapte; aproximativ 150 grame.
  • 3. Flat White – espresso dublu și cremă de lapte; aproximativ 180 grame.
  • 4. Latte - espresso dublu și cremă de lapte; are aproximativ 300 grame și este cel mai voluminos dintre toate rețetele pe bază de espresso și lapte; a nu se confunda cu „cafe latte” (în italiană) sau „cafe au lait” (în franceză), care înseamnă cafea cu lapte și conțin o porție de espresso la care se aduce separat o porție mică de lapte, de regulă rece; este o rețetă învechită, din școala veche de cafea care nu se practică în limbajul cafelei de specialitate.

Ca o sumarizare a celor de mai sus, cafeaua de specialitate și prepararea ei au migrat de la:

  • • Produsele pe bază de espresso și lapte conțin cremă de lapte și nu spumă de lapte; crema se obține prin frotarea corectă a laptelui și elasticizarea lui; crema de lapte are o culoare albă lucioasă și un aspect elastic, smântânos-cremos, laptele devenind mult mai consistent și mai dulce; spuma de lapte este doar lapte încălzit și umflat cu aer cald.
  • • Rețete exprimate în volume (ml) la rețete exprimate în grame; sunt mai ușor de controlat și justificat.
  • • Produsele nu au câte 3 dimensiuni de mărime: cappuccino mic/mare/mediu. Ele au o singură mărime, cea menționată mai sus. Mărimi diferite înseamnă de fapt produse diferite, dar doar în contextul exprimat mai sus. Un produs pe bază de cafea și lapte nu trebuie să aibă mai mult de 250-300 grame. Produsele de 400 sau chiar 500 grame sunt exagerate, comerciale, și nu au nimic de a face cu calitatea. Nu puteți bea un produs care conține jumătate de cutie de lapte, fiind imposibil de băut această cantitate într-un timp rezonabil și care să permită și o anumită prestanță și calitate a laptelui.

Pe ClaroCafe ai o selecție de cafea de specialitate, de origine sau blend. Găsești mai multe informații despre cafea pe blogul nostru: https://www.clarocafe.ro/blog.html Pentru întrebări și sugestii, ne puteți scrie pe contact@clarocafe.ro

Comentarii

Lasa un comentariu