
E momentul să renunți la cafeaua din capsule. Alege cafeaua de specialitate!
Piața ultimilor ani a cunoscut schimbări uimitoare. Piața de cafea a evoluat pe foarte multe planuri, iar jucători noi și-au făcut apariția, încercând să intre în directă competiție cu cafeaua de specialitate, care reprezintă o industrie puternică și de tradiție.
Capsulele de cafea nu sunt ceva nou, însă au câștigat în popularitate de-a lungul ultimilor ani tocmai prin strategia de marketing aleasă, și anume să fie prezentate ca o alternativă rapidă, convenabilă și mai ieftină la cafeaua de specialitate, fără însă a-i compromite gustul. Practic, exponenții industriei de capsule de cafea și-au prezentat produsul ca fiind îmbinarea aparent perfectă a două lumi- rapiditate ( fiindcă un aparat de cafea cu capsule efectuează toată operațiunea în câteva zeci de secunde) și același gust elevat al cafelei de specialitate.
Aceste povești, pe cât de frumoase, pe atât de departe de realitate s-au dovedit a fi odată ce tot mai mulți consumatori au luat contact cu lumea cafelei de specialitate și au înțeles cum gustul cafelei nu poate fi sacrificat de dragul convenienței. Odată ce guști o cafea bună, adevărată, nu te mai poți întoarce la cafeaua din capsule sau la orice alt tip de cafea, net inferioară celei de specialitate.
Pentru a înțelege mai bine de ce cafeaua de specialitate este și va rămâne singura opțiune reală pentru cei care iubesc cafeaua, trebuie să prezentăm principalele probleme pe care consumul de cafea din capsule le ridică.
Prospețimea este cheia
Ca orice ingredient sau substanță comestibilă, cafeaua are o durată de valabilitate. Boabele de cafea prăjite, în special, se pot strica într-un timp scurt, atunci când sunt expuse la oxigen. Cafeaua proaspăt prăjită ar trebui consumată în mod ideal în termen de două săptămâni, maxim trei, de la data prăjirii sale.
Prospețimea cafelei măcinate este și mai trecătoare. Gândiți-vă la ore, nu la zile, în care pierdeți acei compuși organici gustoși. Situația se înrăutățește cu cât măcinați mai bine boabele de cafea din cauza expunerii mai mari la aer. Prăjitorii și barista cu experiență consideră că, măcinată fin spre a fi folosită pentru espresso, cafeaua își pierde potențialul de gust în doar 30 de minute.
Costurile ascunse pentru tine și Pământ
Chiar dacă nu te deranjează gustul cafelei din capsule, acest mod de preparare este mai costisitor decât ceea ce ai putea realiza cu un minim de investiție folosind una din metodele de preparare a cafelei de specialitate ( Mokka pot, presă franceză, AeroPress, V60, filtru, ibric sau clasicul espressor).
Cu toate acestea, costul real ascuns al capsulelor este cantitatea imensă de deșeuri pe care o creează. Fie că este vorba de capsule din plastic sau capsule din aluminiu, eliminarea capsulelor uzate nu este ușoară. Foarte multe dintre acestea nu pot fi reciclate.
Chiar și cele care pot fi recilcate prezintă dezavantaje majore la acest capitol- spațiile care reciclează astfel de recipiente sunt limitate, iar consumatorul este cel în sarcina căruia cade întreaga afacere a reciclării. Costurile sunt suportate tot de el, pe lângă timpul și banii pierduți cu găsirea prestatorului de servicii de recilcare care să aibă capacitatea de a prelucra asemenea recipiente.
Acum luați în considerare uimitoarele 9,8 miliarde de capsule vândute în 2020 - o cantitate masivă de plastic și metal pe care Pământul îl poate înghiți sau cu care se poate îneca.
Chiar dacă ajungem să putem recicla respectivele capsule, mediul înconjurător suferă în continuare. Orice proces de reciclare presupune resurse și energie care sunt depuse pentru ca recipientul utilizat să poată fi transformat în ceva nou și util. Pentru acest proces se consumă timp, energie și alte tipuri de resurse care secătuiesc în continuare Pământul. Sigur că recilcarea este de dorit- dar și mai preferabil este să evităm crearea de noi deșeuri atunci când avem această posibilitate, iar în cazul cafelei de specialitate ca alternativă viabilă, avantajele se prezintă inclusiv pe planul gustului și al calității produsului finit. Și prietenos cu mediul, și fără să compromită gustul? Ce poate fi mai ideal!
Dacă cafeaua din capsule ar fi fost uimitor de bună, tentația ar fi fost de înțeles, dar nu este. De fapt, cafeaua făcută din capsule are un gust complet diferit față de ce înseamnă cafeaua adevărată.
Aici se naște o altă problemă, și anume distorsionarea preferințelor consumatorului final și lipsa d cunoștințe pe planul acesta, al profilului de gust al cafelei. Este o mare diferență între ceea ce ar trebui să fie capsulele pentru cafea și ceea ce sunt. Judecând strict după poveștile de marketing, ar trebui ca o cafea adevărată să aibă un gust fad, apos, uneori inexplicabil de dulce sau uleios, un gust lipsit de echilibru sau de naturalețe. Iar consumatorul obișnuit ajunge să creadă această poveste, ajunge să creadă că mai bine de atât nu se poate.
Ei bine, vă invităm să acordați o șansă cafelei de specialitate pentru a vedea faptul că limita o reprezintă cerul! Lumea cafelei de specialitate se află într-un continuu proces de evoluție, fiecare încercând să aducă gusturi din ce în ce mai inedite, mai speciale în fața consumatorilor, toate acestea în timp ce natura este protejată, iar comunitățile defavorizate au parte de o reală șansă de expansiune prin intermediul cafelei, spre a-și depăși condișia și spre a-și construi un viitor mai bun. Odată ce veți gusta dintr-o cafea de specialitate, pregătită cu atenție și dragoste, respectând materia primă, iar nu comprimând-o sau denaturându-i forma naturală, veți înțelege cu adevărat faptul că se poate. Și se poate mult mai bine!
Astfel, reținem că în comparație cu achiziționarea de cafea boabe și măcinarea lor personală, costul cafelei din capsule este complet disproporționat față de ceea ce primești în ceașcă. Așadar costul cafelei de specialitate este unul mult mai avantajos.
Totodată, aroma cafelei proaspăt prăjite, măcinate și preparate depășește orice ar putea rezulta vreodată din interiorul unei capsule. Astfel, prin alegerea cafelei de specialitate în detrimentul capsulelor facem bine mediului, ne facem bine nouă, întrucât viața e mult prea scurtă ca să bem cafea de proastă calitate și facem un bine și propriului buzunar.
Comentarii