Metode de procesare ale cafelei verzi

Metode de procesare ale cafelei verzi

Vorbim astăzi despre un atribut al cafelei, anume metodele de procesare

Ce înseamnă această metodă de procesare?

Înseamnă metoda prin care s-a ajuns de la cireașa de cafea, la bobul de cafea. Fructul cafelei arată ca o cireașă, iar ceea ce noi cunoaștem ca fiind bob de cafea este defapt sâmburele ei, exact ca la o cireașă clasică numai că cireașa de cafea are 2 sâmburi, 2 boabe de cafea unite față în față în interior, pe partea plată.

Metoda de procesare, cum spuneam, este modalitatea prin care ajungem de la cireașă la “boabă”.

Modul de procesare impactează destul de mult gustul final al cafelei din ceașca ta, după ce a fost prăjită și apoi preparată.

Sunt 3 mari metode de procesare: metoda numită spălare, metoda numită procesare naturală și metoda numită honey

Ce înseamnă spălare? Pulpa cafelei este înlăturată mecanic și apoi boaba de cafea este spălată pentru a se înlătura orice urmă de pulpă de pe bobul de cafea.

Cafeaua procesată natural sau prin fermentare este o cafea care stă mai mult timp la uscat. Fructul cafelei se lasă la uscat, ea fermentează și pulpa se degradează în timp și într-un final este și ea spălată și curățată.

Procesarea Honey este o metodă cumva intermediară, adică nu este lăsată nici complet la fermentat, nici spălată imediat, deci boaba de cafea este decorticată parțial de pulpă, stă la fermentat și după o perioadă de timp este și ea spălată.

Aceste metode diferite dau un gust diferit cafelei și anume cafeaua procesată prin spălare este o cafea cu o paletă mai largă de arome, o paletă aromatică mai largă, este mai acidă, dar mai puțin corpolentă, e ușor mai apoasă.

Cafelele procesate prin fermentare sunt puțin mai dulci, nu sunt foarte acide și sunt puțin mai corpolente, adică au o consistență mai mare în timpul exttracției. Nu se poate spune despre niciuna dintre metodele de procesare că este mai bună sau mai puțin bună, practic ele dau un produs diferit. Aciditate, paletă mai largă de arome, corpolență mai mică versus o paletă mai îngustă de arome, dar mai evidente, aciditate mai scăzută și o corpolență mai pronunțată, plus un iz de fermentat care se simte inclusiv după procesul de prăjire. Teoretic, este ușor să identifici o cafea procesată natural sau honey datorită faptului că miroase puțin a vin, a ferment. Această metodă a progresat foarte mult în timp, inițial fiind o metodă ieftină de procesare a cafelei în zonele în care era ariditate, nu exista apă din abundență. Să faci o stație de spălare și să procesezi prin spălare cafeaua necesită foarte multă apă, iar în zone precum Africa apa este un lucru rar, un lux. Așa a apărut inițial procesarea naturală, procesare care a fost specifică pentru cafelele din Africa, apoi această metodă a evoluat și au început să apară produse și cafele foarte complexe, cu o paletă aromatică foarte complexă, prin această așa-zisă metodă a fermentării. Ea a fost apoi preluată și de celelalte țări producătoare de cafea din America Latină, însă aici fermierii au trebuit să fie puțin mai atenți deoarece climatul din America Latină este diferit de cel din Africa, atmosfera este mai umedă, motiv pentru care exista riscul ca această cafea care era lăsată la fermentat să mucegăiască. Așa a apărut metoda Honey, care este o fermentare parțială, adică se decortifică boaba de cafea de pulpa cafelei, iar ea stă la macerat dar nu boabă completă și nu pe o perioadă atât de lungă.

Însă, o cafea procesată natural așa cum trebuie este o cafea deosebită, este aromată, este corpolentă, cu aciditate mai scăzută.

Dacă îți dorești să încerci spre exemplu o cafea africană, cunoscută pentru aciditatea ei, dar care cu această procesare naturală prin fermentare îi mai diminuează puțin aciditatea și o face accesibilă și pentru cei care nu suportă aciditate ridicată a cafelei.

Atunci când alegi o cafea trebuie să ții cont de metoda de procesare, deoarece influențează gustul.

Comentarii

Lasa un comentariu