
Despre stilul de prăjire al Prăjitoriei Claro
Vrei să afli care este stilul nostru de prăjire și de ce prăjim cafeaua așa?
Stilul de prăjire poate avea mai multe caracteristici, adică: se încadrează într-o anume tipologie, o prăjire mai intensă, o prăjire mai puțin intensă și apoi caracteristici mai de substrat. De principiu există niște categorii mari legate de modul cum s-ar putea prăji cafeaua și apoi amprenta pusă asupra stilului de prăjire de fiecare prăjitorie în parte.
S-a întâmplat uneori ca un consumator să ia același sortiment de cafea, din același lot, de la doi furnizori diferiți și să vadă că are gust diferit. De ce? Deși modul de prăjire era cât de cât asemănător, fiecare prăjitorie își pune amprenta pe cafeaua respectivă, în funcție de prăjitorul pe care-l folosește și în funcție de abordarea pe care o are în timpul prăjitului. Prăjirea poate să fie din aceeași categorie, light, mediu, sau light-mediu, abordarea din timpul procesului de prăjire poate să-i dea cafelei un gust diferit. Spre exemplu, dacă o prăjesc în 8 minute sau în 10 minute, cafeaua nu va fi identică.
Cum prăjim noi la prăjitoria CLARO?
În general, stilul de prăjire se încadrează în așa zisul 3rd wave of coffee, al treilea val al cafelei, deci genul de prăjire este light-mediu, nu prăjim intens sub nicio formă. Nu ne place prăjirea dark, nu ne place prăjirea intensă, nu ne place prăjirea care generează o boabă de cafea arsă, negricioasă și plină de uleiuri la exterior. Există așa zisele prăjiri medii și light și din acest punct de vedere nu ne încadrăm în categoria de prăjitorii care prăjesc light sau foarte light, așa zisul stil scandinav, după cum mai este cunoscut. Stilul de prăjire abordat ține foarte mult cont și de stilul și preferințele clienților.
De principiu, majoritatea clienților noștri prepară cafeaua la ibric, la mokapot, sau la espressoare care în foarte puține cazuri ajung la performanțele unor espressoare de cafenea, motiv pentru care această prăjire light sau foarte light nu este foarte avantajoasă în acele modalități de preparare.
Prăjirea light necesită o anumită abordare și niște echipamente cu anumiți parametrii, motiv pentru care ne-am focusat pe partea de mijloc a acestor abordări.
Am încercat să implementăm din avantajele fiecărei abordări și să lăsăm de o parte dezavantajele. Nu prăjim foarte intens pentru a nu strica gustul cafelei, însă suficient de sus încât cafeaua să fie corpolentă și nu foarte acidă, dar în același timp suficient de light încât ea să aibă gust și arome clar definite și să nu fie doar un cumul general de bitter și arsură și care să nu permită să faci diferența între originea cafelelor.
Așadar, stiul nostru de prăjire este unul light mediu, cu unele cafele mergând spre mediu, iar acest lucru face ca aceste cafele să fie potrivite pentru espresso, pentru cei care își prepară espresso acasă, dar și pentru alte metode alternative – ibric, mokapot, presă franceză, sau diferite variații de filtru.
Comentarii