
Cum se folosește un aparat de cafea Chemex
Filtrul de cafea este acel aparat care la începutul anilor 2000 era printre cele mai respectate aparate dintr-un birou. Reușise să înlocuiască cu succes ibricul și plita electrică (sau fierbătorul, pentru cei trecuți deja de 60 de ani) și era sursa zilnică a „cafelei de dimineață” în jurul căruia se strângeau toți pentru trezire și o mică bârfă. Din păcate pentru viața lui, aceasta a fost destul de scurtă, căci nu peste mult timp a fost înlocuit în majoritatea birourilor moderne de espresoare care mai de care mai sofisticate.
Totuși metoda prin care filtrul de cafea producea o cană de cafea a rămas în mintea multora, iar când industria cafelei de specialitate și a cafenelelor artizanale a luat avânt, au apărut o multitudine de aparate similare cu vechiul filtru.
Metoda acesta de a face cafea se numește „pour-over”, și presupune „turnarea” de apă fierbinte „peste” cafea, doar că spre deosebire de filtru variantele actuale de instrumente pentru „pour-over” presupun turnarea manuală și nu cea automată.
Ce este Chemex
Aparatul de cafea Chemex se înscrie în gama acelor aparate cu care se poate face cafea prin metoda descrisă mai sus, de „turnare peste”, manuală.
Motivul pentru care Chemex arată mai degrabă ca un instrument ce s-ar afla mai degrabă într-un laborator decât pe masa ta de cafea este că el a fost inventat chiar de un chimist german. Pentru că „febra” cafelei de specialitate este relativ nouă, multă lume are tendința să considere că și „instrumentarul” preparării acesteia este la fel de actual - totuși Chemex a fost inventat în 1941. Inventatorul său a folosit un pahar Erlenmeyer deasupra căruia a pus o pâlnie de sticlă, evident toate fiind recipiente de laborator. Chemex și-a păstrat aceeași formă simplă și elegantă până azi, fiind compus dintr-un recipient ce seamănă cu forma unei clepsidre, prins la baza gâtului cu un inel de lemn în jurul căruia se află un șnur simplu din piele. Aspectul său elegant printr-o simplitate desăvârșită l-a făcut să devină parte din colecția permanentă a Muzeului de Artă Contemporană din New York.
Pentru a putea face cafea prin metoda manuală „pour-over” este nevoie de apă, cafea și, foarte important, un filtru. Filtrul acesta face din Chemex cel mai bun aparat de acest gen existent pe piață. Filtrele speciale Chemex sunt create dintr-o hârtie specială ce are capacitatea de a reține uleiurile și resturile solide de cafea, astfel că în ceașca ta vei avea o cafea limpede și aromată.
Chemex se poate achiziționa în mai multe dimensiuni, în funcție de numărul de cafele pe care intenționezi să îl faci la o utilizare.
Ce ai nevoie pentru a face cafea cu Chemex
În afară de aparatul în sine, adică Chemex, vei avea nevoie de câteva alte elemente pentru a face o cafea cu acesta.
- Evident, vei avea nevoie de cafea măcinată;
- Apa, de preferat plată;
- Un ibric
- Filtru Chemex ( alege-l pe cel din hârtie, chiar dacă vei putea cumpăra și din metal!)
- Un cântar (opțional)
Cum ar trebui să fie cafeaua măcinată pentru a se potrivi cât mai bine acestei metode și pentru a putea realiza o cafea cât mai aromată? Gradul de măcinare a boabelor trebuie să fie undeva spre mediu. Dacă ai măcinat prea mult boabele, iar produsul rezultat seamănă mai degrabă cu nisipul, atunci procesul de fierbere a cafelei va fi foarte rapid și nu va avea timp să extragă aromele cum trebuie. Dacă va fi prea mare măcinată, atunci filtrul Chemex fiind mai consistent nu va permite apei să treacă și fie va dura o veșnicie până vei avea ceașca de cafea, fie se va opri întreg procesul la un moment dat. Cafeaua măcinată ar trebui să arate precum o sare de mare grunjoasă, aceasta fiind mai mare decât cea fină, dar mai mică decât sarea grunjoasă obișnuită.
Cum faci o cafea cu Chemex
Acum că ai măcinat cafeaua și ai toate instrumentele pregătite este timpul să faci deja cafeaua aceea mult așteptată.
Pentru o cană de espresso îți trebuie o cantitate de 8 până la 12 g de cafea pentru a îl crea cu ajutorul unui espresor, dar Chemex creează o cafea mai slabă ca intensitate, așa că vei avea nevoie de un alt calcul al cafelei. Experții spun că cel mai bine este să folosești un cântar pentru a măsura în mod exact cantitățile. După ce vei deveni expert în folosirea Chemex, vei putea cu siguranță să renunți la cântar și vei putea să faci cafeluța din ochi.
Inițial însă este bine să folosești un cântar pentru a putea respecta cantitățile recomandate. Este bine să folosești un raport de 1:10 pentru Chemex, adică 1 g de cafea pentru fiecare 10 ml de apă.
Primul pas este să pui filtrul Chemex de hârtie pe gâtul recipientului Chemex, dacă este rotund îl împăturești în 4, iar dacă este pătrat la fel. Vei găsi de altfel pe cel pătrat semne de îndoire pentru a-ți fi mai ușor. Toarnă un ibric de apă fierbinte peste filtru, apoi golește apa. Acest proces curăță filtrul de gustul de hârtie specific, preîncălzește recipientul și face ca filtrul să adere perfect la gâtul sticlei.
Toarnă apoi în filtru cantitatea dorită, dar măsurată, de cafea proaspăt măcinată (cel mai bun gust îl vei obține cu o cafea măcinată chiar atunci). Pune ibricul cu apă plată pe foc și lasă-l până aproape de punctul de fierbere. Apa prea fierbinte poate să extragă niște arome neplăcute din cafea, de aceea temperatura optimă a apei ar trebui să fie în jur de 90-96 de grade. Toarnă apă inițial doar cât să umezești complet cafeaua măcinată din filtru. Aceasta face cafeaua „să înflorească”, adică o ajută să elibereze dioxidul de carbon care poate duce la obținerea unui gust amar al cafelei fierte.
După 30 de secunde, continuă să adaugi apă în cantități mici, cu mișcări circulare, până când ai terminat cantitatea cântărită necesară gramajului de cafea folosit.
Acum nu îți mai rămâne decât să aștepți să picure cafeaua în partea de jos a sticlei. Atunci când începi să vezi cafeaua măcinată udă pe marginea filtrului, îndepărtează-l și scurge-l în chiuvetă. Este bine să eviți partea de final a extragerii pentru că se poate să fie mai amară și să strice gustul cafelei obținute.
Chemex este un aparat simplu, dar care produce un efect minunat în inima tuturor celor ce decid să îl folosească. Cu ajutorul său vei obține o cafea gustoasă, dar în același timp vei avea și un recipient impresionant și elegant cu care își poți impresiona prietenii atunci când le servești cafeaua chiar din acesta.
Comentarii