Cum să vă faceți cafeaua ca un barista cu AeroPress

Cum să vă faceți cafeaua ca un barista cu AeroPress

Pentru că lumea a făcut deja cunoștință cu cafeaua de specialitate și foarte mulți apreciază acele coffee shop-uri micuțe ce servesc adevărate licori magice variantele de a crea cafeaua dorită în propria casă s-au diversificat tot mai mult. Cei care au devenit pasionați de cafea au descoperit că pot cumpăra din magazine specializate cafeaua de origine preferată și se pot juca cu măcinarea ei și crearea cafelei prin diverse metode.

Una dintre aceste metode este folosirea unui aparat extrem de practic, denumit AeroPress. Este acel tip de dispozitiv extrem de simplu care reușește să impresioneze prin caracteristicile sale pe majoritatea iubitorilor de cafea.

Este adevărat că este greu să obții o cafea la nivelul celor create de un barista cu adevărat talentat și experimentat, dar AeroPress îți oferă posibilitatea de a încerca să găsești acea variantă preferată de cafea chiar și atunci când nu ai timp sau cum să ajungi la cafeneaua preferată.

Despre AeroPress

AeroPress este un dispozitiv inventat de curând de către un inginer electronist, inventator și lector la Stanford pe numele său Alan Adler. Frustrat de faptul că dispozitivele existente pe piață pentru a crea o ceașcă de cafea bună, fie luau prea mult timp, fie aveau un rezultat final destul de prost, s-a chinuit să creeze pentru uzul său un alt tip de aparat. Astfel a ajuns să inventeze AeroPress cea fost lansat pe piață spre vânzare în 2005.

Ce face AeroPress să fie preferatul tuturor iubitorilor de cafea? În primul rând este un dispozitiv ieftin, iar apoi este mic și ușor de manevrat și transportat. În special persoanele care se află tot timpul pe drum îl apreciază pentru faptul că este din plastic, deci nu se sparge la transport și aruncat geamantane din avion, dar este și mic așa că ocupă puțin spațiu în bagaje.

AeroPress este format dintr-o cameră (un recipient) de încărcare, adică un tub din plastic, un plonjor și un capac cu duble rol, pentru că pe lângă etanșare joacă și rol de filtru. Pentru a putea folosi AeroPress ai nevoie și de filtrele sale speciale de unică folosință, de apă, un ibric pentru a o încălzi și, evident, cafea. Dacă ai posibilitatea este bine să ai și o râșniță pentru cafea pentru a putea te juca și a experimenta diversele variante de râșnire pentru că ele vor influența produsul final.

Ce factori influențează produsul final creat cu AeroPress?

Deși AeroPress este un dispozitiv foarte simplu de a face cafea sunt anumite elemente ce pot influența ceea ce vei obține în cana ta.

Raportul de apă turnată la cafeaua folosită este un factor important. Cu cât vei folosi mai multă cafea măcinată, cu atât cafeaua obținută va fi mai intensă, mai tare. Problema este că o cantitate prea mare de cafea poate dezechilibra mult gustul și poate crea o infuzie foarte amară, lipsită de alt gust sau alte note subtile.

Temperatura apei este și ea importantă pentru că va determina o extracție mai rapidă a cafelei cu cât este mai fierbinte. Un alt factor este amestecarea apei, agitarea acesteia, dar nu este extrem de recomandat pentru că nu este un factor pe care îl poți controla eficient.

Ceilalți factori care contribuie la crearea unei cafele cu ajutorul lui AeroPress țin de felul în care este măcinată cafeaua, drept urmare necesită ca voi sa aveți deja o râșniță. Cu cât cafeaua este măcinată mai fin cu atât timpul de infuzare al cafelei va fi mai mic. Timpul de infuzare este important pentru că cu cât acesta este mai lung cu atât cafeaua este mai aromată, doar că va trebui să macini cafeaua mai mare.

Ce tipuri de cafea putem crea cu AeroPress

AeroPress a fost creat inițial cu scopul de a face o cană sau două de espresso. Dar pentru că utilizatorii ei s-au dovedit a fii inventivi și dornici să experimenteze cu toate elementele enumerate mai sus, acum poți obține o varietate de tipuri de cafea cu ajutorul acestui dispozitiv. Ba mai mult, poți crea acele cafele pe care le creează barista în cafeneaua ta preferată, dar la tine acasă.

Espresso

Pentru a putea obține un espresso care să semene cu cel al unui barista va trebui să pornești de la alegerea cafelei, mai exact a boabelor de cafea prăjite, dar nemăcinate. Își vor trebui boabe prăjite mediu sau mediu spre închis pentru că acest tip de prăjire este perfect pentru espresso.

Pentru că secretul unui espresso perfect stă în aroma sa deosebită, intensă, ciocolătoasă, va trebui să permiți un timp de infuzare mai lung. Așa că macină cafeaua un pic mai mare, contrar felului în care este de obicei măcinată pentru espresso și lasă un timp mai lung la infuzare. De asemenea evită să agiți sau să amesteci.

Cappuccino

Cappuccino pornește ca de obicei de la o cafea espresso pe care o cream conform metodei de mai sus. În plus, el conține un strat de lapte încălzit și deasupra spumă de lapte. Rețeta clasică spune că trebuie să adaugi 1/3 espresso, 1/3 lapte încălzit și 1/3 spumă de lapte.

Cât timp se infuzează cafeaua, tu încălzește laptele. După ce s-a încălzit va trebui să găsești o metodă să îl frotezi, adică să îl spumezi. Fie folosești o tijă de frotare sau să îl bați cu telul. După obținerea spumei toarnă laptele peste espresso, dar, atenție, ține spuma cu o linguriță pentru a pune inițial doar laptele și adaugă ulterior spuma cu ajutorul unei lingurițe.

Latte

Latte este un fel de variantă americană a cappuccino-ului și este compus dintr-un espresso scurt sau lung și late încălzit cu foarte puțină spumă deasupra.

Folosește AeroPress pentru a face un espresso, iar cât timp acesta stă la infuzat, pune laptele pe foc să se încălzească. Evită folosirea unui instrument de genul celor pentru frotare pentru că acestea pot crea prea multă spumă ce se folosește în cazul cappuccino-ului. Bate laptele încălzit doar puțin cu ajutorul unui tel și apoi toarnă peste espresso.

Cafea Americană

Cafeaua americană sau Americano cum îl veți găsi chiar și la noi în multe cafenele este o cafea diluată. Acest tip de cafea este lejeră și poate fi consumată oricând și chiar pe fugă. Dacă un espresso este genul acela de cafea pe care vrei să ai timp să îl savurezi, Americano poate fi băut pe stradă în fugă în drum spre birou.

Rețeta clasică spune că trebuie să folosești un raport de 1 la 2, adică 1 parte espresso și 2 părți apă fierbinte. Totuși este doar o chestiune de gust. Drept urmare, ca să faci o cafea americană cu AeroPress trebuie întâi de toate să creezi un espresso. Apoi după acesta este gata și în cana, vei putea adăuga procentul de apă caldă sau fierbinte pe care ți-l dorești pentru a ajunge la diluția perfectă pentru tine.

Cold Brew

Pentru că este vară și afară sunt încă 35 de grade, probabil că vei dori să te bucuri și de un Cold Brew așa cum beai la cafeneaua artizanală preferată. AeroPress te poate ajuta să obții un super Cold Brew într-un timp extrem de scurt. De obicei, dacă folosești alte metode precum French Press, obținerea acestui tip de cafea va dura chiar și 12 ore. Motivul este simplu: cu apă rece cafeaua se infuzează foarte greu.

Cum faci cu AeroPress? Folosiți o măsură de cafea măcinată, apoi adaugi în recipient apă la temperatura camerei până în dreptul lui 1. Apoi amesteci bine cam 1 minut, fixezi plonjorul și apeși încet-încet. Atunci când cafeaua este în cană poți adăuga apă rece de la frigider pentru a dilua și răci infuzia obținută.

Sigur, nu vei obține exact aceeași cafea pe care ți-o servește barista tău preferat, pentru că AeroPress nu este om, ci doar un dispozitiv. Dar, AeroPress îți oferă cea mai bună variantă calitate/preț pentru acasă. Și asta în special acum, când obținerea unei cafele este mai dificilă datorită măsurilor de siguranță și prevenire împotriva COVID19.

Comentarii

Lasa un comentariu