Cum să faci un Cappuccino

Cum să faci un Cappuccino

Pentru foarte multă lume o ceașcă de cafea poate fi doar de două feluri: espresso sau cappuccino. Simplu. Nu există nimic altceva, nu Latte sau Flat White sau eu știu ce alt tip de cafea, ci doar două variante: espresso pentru cei ce iubesc cafeaua în forma sa pură și cappucino pentru cei ce doresc un guleraș spumos de lapte deasupra unui espresso.

Poate că explicația pentru care aceste două băuturi sunt atât de populare este faptul că au fost primele asemenea cafele apărute în lume. Cappucino a câștigat poate un  pic mai mult teren în fața espresso din simplul motiv că deși se bazează pe acesta a inspirat mult mai multe alte băuturi care se bazează și pe lapte.

Legenda spune că este imposibil să faci un cappucino acasă pentru că nu vei putea niciodată să creezi spuma aceea, dar și combinația perfectă între lapte și espresso. Dar nu este chiar așa. Oricine care are un espresor poate face un cappucino dacă deține câteva mici secrete. Iar despre acestea vă voi povesti în continuare. Doar că mai întâi haideți să aflăm mai multe despre cappucino.

Despre Cappucino

Cappucino este un cuvânt de origine italiană. El este pentru prima oară întâlnit în opera lui Dante Alighieri, dar nu se referă nicidecum la o cafea, ci la călugării denumiți capucini, deoarece aceștia se îmbrăcau în maro din cap până în picioare, acoperindu-și inclusiv capul cu o glugă. Cappuccino înseamnă glugă, de aici denumirea de călugări capucini.

Sub forma sa de băutură existentă azi, aceasta a fost creată la începutul anilor 1900 în Italia, prima mențiune legată de aceasta fiind abia în 1930. Totuși, nu se știe exact dacă cappuccino a fost creat ca băutură de către italieni, pentru că deja în anul 1790 era deja cunoscută în Germania o băutură cu denumirea de „Kapuzinerkaffee” care conținea o cafea amestecată cu smântână groasă, zahăr și condimente care apoi erau turnate peste un ou.

În cele din urmă cappuccino și-a dobândit adevărata faimă abia după cel de-al doilea Război Mondial, când băutura a devenit popularizată și peste ocean.

Ingredientele unui Cappucino

Pentru un cappuccino nu ai nevoie decât de două ingrediente, iar acestea sunt în același timp și esențiale: cafea și lapte.

Cafeaua este recomandat să fie boabe și proaspăt prăjită. Cafeaua este importantă pentru a reuși să prepari un espresso bun. Laptele cel mai indicat este laptele integral de vacă sau chiar un lapte UHT. Proteinele din lapte sunt cele ce creează spuma, iar grăsimea sa conferă spumei gustul său dulce. Se poate realiza cappuccino și cu lapte vegetal, dar este mai greu pentru că spuma va fi mai uscată.

Cum faci un Cappucino

Acum că știm exact care sunt ingredientele necesare pentru a face un cappuccino, nu ne rămâne decât să îl facem.

În afară de ingredientele necesare, avem nevoie și de câteva instrumente. În primul rând este recomandat să avem un aparat de espresso, adică un espresor. Cappuccino pornește de la un espresso, iar pentru a realiza un espresso corect avem nevoie de o mașină care să genereze presiunea necesară obținerii acestuia. Desigur, dacă nu avem un espresor putem folosi un French Press sau un AeroPress, dar cel mai bine e sa ne ajutăm de un aparat special.

Apoi vom avea nevoie de un pahar special pentru spumarea laptelui. Acestea se găsesc și în magazinele ce vând produse pentru uz casnic și casă, deci nu trebuie neapărat să mergeți la un coffee shop. Veți avea nevoie evident și de o ceașcă pentru servire, iar dacă vă doriți să vă simțiți ca într-o cafenea, atunci cumpărați ceșcuțe speciale pentru espresso, denumite demitasse.

Primul pas este preîncălzirea ceștii de servire.

Apoi începem să pregătim un espresso simplu sau dublu, în funcție de preferință. Măcinăm cafeaua, apoi punem cantitatea obișnuită de cafea în portafiltru. De ce spun cantitatea obișnuită? Pentru că fiecare cunoaște atât espresor-ul propriu, dar și preferințele proprii legate de espresso. Cantitatea de cafea trebuie să fie în intervalul 16 – 21 g, dar fiecare decide unde în acest interval se situează.

Presăm cafeaua din portafiltru cu ajutorul tamper-ului (care poate fi parte componentă a espresor-ului sau poate fi o piesă separată), apoi pornim aparatul și lăsăm espresso să se formeze. Acest proces durează în jur de 30 de secunde.

Când espresso este aproape de final, începem să pregătim spuma de lapte. Ceea ce este important atunci când pregătim un espresso este că laptele trebuie să fie mai mult spumă decât lapte spumat. Spre deosebire de laptele spumat ce se utilizează la Latte spre exemplu, spuma de lapte este mai greu de obținut și în general veți avea probabil nevoie de mai multe încercări pentru a reuși să aveți acea spumă densă.

Ideal este să ținem cana de spumare un pic la rece, înainte de a începe să spumăm laptele. Laptele însuși trebuie să fie rece în mod obligatoriu. Umplem cam o treime din cana de spumare cu laptele rece. Înainte de a porni spumarea, vom porni bagheta de spumare și vom lăsa un pic de abur să iasă prin ea pentru a ne asigura că este curată, apoi o oprim. Introducem apoi bagheta de spumare în lapte și îi dăm din nou drumul. Inițial vom porni cu bagheta chiar sub suprafața laptelui, dar pe măsură ce acesta se încălzește o vom coborî ușor. Laptele își va mări volumul, iar dacă nu îndepărtăm bagheta de suprafața sa, acesta se va împrăștia peste tot și nici spumă nu vom obține. Bagheta trebuie poziționată pentru a se afla aproape de una dintre lateralele cănii. Această poziție va asigura un mic vortex în interiorul lichidului ce va forma o spumă densă și cremoasă.

După terminarea operațiunii de spumare și creare a spumei ”guler”, putem opri aburul și să ne concentrăm pe a turna laptele peste espresso. Aici există două metode: fie pregătiți laptele înainte de espresso și turnați aproape de finalizarea dozei de cafea niște lapte spumat și apoi așezați spuma deasupra, fie le turnați pe amândouă după finalizarea espresso-ului. Mișcarea de turnare este una ce pornește de sus și se apropie apoi de cană, pentru a lăsa la final spuma creată. Dacă totuși credeți că nu va descurcați cu acest tip de turnare, puteți ține cu o linguriță spuma într-o parte, turnați laptele spumat și apoi adăugați spuma.

Sunt sigură că procesul descris mai sus vi se pare lung și oarecum complicat, dar de fapt, cel mai dificil lucru este crearea unei spume perfecte. Dar perfectă pentru voi, nu ceea ce consideră alții perfect la cappuccino. Așa că ceea ce trebuie să faceți este să experimentați de câteva ori și veți descoperi singuri cum vă poate ieși o spumă așa cum vă doriți. Iar mai sus aveți elementele de la care să plecați.

Comentarii

Lasa un comentariu