Cum sa faceți un Espresso Blend

Cum sa faceți un Espresso Blend

De cum a început să devină comercializată la scară largă cafeaua a devenit preferata oamenilor. Sunt mulți cei care nici nu pot începe munca sau nici măcar o dimineață de duminică fără ceașca de cafea preferată. Cafeaua a devenit parte din tabietul multora, ba mai mult o plăcere și un deliciu pentru mulți.

Espresso este însăși chintesența unei cafele bune, o emblemă de stil și de gust pentru toți cei ce iubesc cafeaua. Indiferent că ești iubitor de cappuccino sau poate macchiatto, toate pornesc de la un espresso, bun și aromat. Dar ce face un espresso să fie o adevărată explozie pentru papilele tale gustative?

Ce este un espresso?

Espresso este un concentrat de cafea obținut prin extragerea cu ajutorul presiunii aburului. Există exact trei factori care contribuie la obținerea unui espresso perfect: gustul principal corpolent, aciditatea și aroma sau dulceața sa. Un espresso bun se savurează fără niciun adaos, fără zahăr, fără lapte, simplu pentru a putea simții fiecare notă a aromelor sale. Contrar convingerii unora că espresso este o cafea foarte tare, de fapt nu este așa. Iar dacă veți primi cumva un espresso amar acela nu este unul corect pregătit sau pentru care s-au folosit boabe de cafea mult prea prăjite. În realitate un espresso creat dintr-o cafea de calitate este chiar dulce, fără niciun adaos suplimentar de zahăr sau orice alt tip de îndulcitor.

Drept urmare, cafeaua, boabele de cafea folosite pentru a face un espresso sunt esențiale pentru ca gustul acestuia să fie complet satisfăcător.

Ce este un blend?

Așa cum am arătat mai sus un espresso bun trebuie să includă gust corpolent, aciditate medie și aromă sau dulceață. Este foarte greu să obții dintr-un singur tip de cafea, adică dintr-o cafea de origine unică toate cele trei elemente de mai sus. Așa că o idee bună este să folosești mai multe tipuri de boabe ce poate fiecare să aducă un plus de valoare acestui trio de savoare.

Un blend nu este altceva decât un amestec de diverse tipuri de boabe de cafea, fiecare dintre ele fiind la rândul lor cafele de origine. Amestecurile de cafea se folosesc de când lumea, probabil cei trecuți de mijlocul vieții îți amintesc de cafeaua amestec sau nechezol pe care bunicile noastre îl cumpărau de la alimentara. Acele amestecuri comerciale ce se găseau și atunci și acum la pungă în magazinele universale sau în supermarket-uri sunt create pentru a ascunde gustul amar al unor boabe prea prăjite sau a unor tipuri de boabe de foarte proastă calitate. Atunci când vorbim însă de Blend-ul sau amestecul creat pentru un espresso ne referim la acele combinații de boabe de cafea pe care foarte multe cafenele de specialitate le creează după ore și zile întregi de muncă și cu care se mândresc precum barurile cu acele cocktailuri specialitate pe care nu le găsești în altă parte decât la ei.

Cum creezi un Espresso blend

Spuneam în paragraful de mai sus că pentru o cafenea de specialitate, pentru „creatorii de cafele”, obținerea unui blend pentru espresso poate dura zile în șir, poate chiar săptămâni. De ce va întrebați, poate? Cel ce creează blend-ul va trebui să guste o varietate foarte mare de tipuri de cafea, să ia notițe legate de notele și aciditatea acestora și abia apoi să încerce să creeze un amestec pornind de la notițele sale. Dar aceasta nu înseamnă că primul blend va fi cel căutat sau cel bun, dimpotrivă. Mai mult ca sigur că va încerca un număr de variante pentru a ajunge la cea care oferă echilibrul optim între cele trei componente de gust ale espresso-ului.

Nu există un număr limită de tipuri de boabe pe care să le folosești pentru un blend, singura condiție este ca acestea să fie boabe de cafea de origine. Sunt unii care consideră că un număr prea mare de tipuri de cafea într-un blend nu poate crea ceva cu adevărat special pentru că vor exista prea multe nuanțe și arome, drept urmare există pericolul de a se neutraliza reciproc.

Ceea ce toată lumea recomandă este să folosești măcar un tip de cafea braziliană pentru că aceasta va aduce dulceața necesară unui espresso bun. De asemenea se evită cafeaua etiopiană ce are o aciditate foarte crescută și poate încurca tot amestecul, dar sunt preferate boabele de origine columbiană pentru că au o aciditate moderată. Va trebui însă să fiți foarte atenți la procentul de boabe pe care îl adăugați pentru aciditate pentru a nu crea un gust prea puternic, ce va displace majorității iubitorilor de espresso.

O aromă cu note florale este specifică unor boabe de cafea ce aparțin soiului Yirgacheffe din Etiopia. Un mic, foarte mic procent din aceste boabe poate adăuga un gust special, puternic unui blend.

Cum prăjești cafeaua pentru un Espresso Blend?

Întrebarea pe care și-o pun mulți dintre cei ce doresc să experimenteze crearea unui blend pentru prima oară este: prăjesc boabele pe care le-am ales separat pe fiecare soi sau varietate în parte sau le amestec și apoi le prăjesc pe toate?

Aici opiniile sunt împărțite. Mulți prăjitori preferă să prăjească toate boabele din amestec laolaltă, iar unul dintre motivele pentru care o fac este eficiența și evitarea risipei de boabe. Problema apare atunci când blend-ul tău include boabe de cafea de diverse dimensiuni și care se pot comporta diferit la prăjire.

Probabil că cea mai bună cale este ca inițial să prăjești separat până creezi blend-ul propriu și abia apoi, să prăjești boabele împreună în faza de comercializare.

Pentru Espresso se recomandă întotdeauna o prăjire medie spre puternică, iar esențialul este să eviți să treci de punctul la care boabele devin prea prăjite (ajung în faza de dark). Cu cât boabele vor fi mai prăjite cu atât espresso va fi mai amar, iar orice notă subtilă va fi ascunsă de această covârșitoare amăreală.

Amestecurile oferă celor ce le creează posibilitatea de a furniza un produs unic clienților lor, dar le permite în același timp și o constanță a gustului pe o perioadă lungă de timp. În mare parte gustos unor anumite boabe de cafea este aproape identic de la an la an, dar totuși condițiile de mediu ale respectivului an pot modifica gustul acestora, fapt ce va transpare și într-un espresso atunci când este creat doar dintr-un tip de cafea. Astfel că un blend îți dă posibilitatea de a echilibra gustul în funcție de boabele avute pentru a livra zilnic același gust specific al cafelei servite.

Comentarii

Lasa un comentariu