Cum să faceți un Macchiato

Cum să faceți un Macchiato

Care este acel lucru care descrie cel mai bine gastronomia italiană? Gustul. Acel gust surprinzător provenit din simplitatea asocierii ingredientelor. Cafeaua pe care italienii o servesc se bucură de același atribut. Gândiți-vă doar cum espresso, o băutură atât de mică și simplă pate fi atât de gustoasă, într-un strop este o furtună de arome.

Iar de la un espresso se pot face nenumărate variante de băuturi adăugând în plus doar lapte. Una dintre aceste minunate posibilități de îmbinare a cafelei pure din espresso cu gustul catifelat al laptelui este Macchiato. Mai puțin cunoscut decât Cappuccino și mai rar vândut decât Latte, Macchiato este preferatul multora pentru că aduce doar un strop de lapte în bunătatea cafelei.

Ce este un Macchiato și cum putem face unul cu adevărat bun? Ce instrumente și ingrediente ne ajută? Dar și ce diferență este între Espresso Macchiato și Latte Macchiato, toate aceste amănunte se vor regăsi în rândurile de mai jos.

Despre Macchiato

Macchiato vine de la verbul din italiană „macchiare”, ce înseamnă a păta, a marca, iar „macchiato” se traduce prin pătat sau marcat. Aceasta ne spune multe și despre cantități: laptele trebuie doar să „păteze” cafeaua din ceașcă.

Despre cappuccino se știe că a apărut cam în același timp cu espresso, doar că italienii, inventatorii săi considerau cappuccino o băutură destinată copiilor sau micului dejun, datorită cantității sale mari de lapte. Drept urmare, macchiato a apărut ca o necesitate, un truc născocit de către acei bărbați care nu doreau să bea un espresso simplu și aveau nevoie de un pic de lapte pentru a-l „îndulci”. Astfel aceștia puteau comanda un espresso cu o „pată” de lapte, ceea ce nu era privit cu indignare și de multe ori putea chiar trece neobservat.

De-a lungul timpului Macchiato a devenit o cafea din ce în ce mai apreciată, iar azi se situează pe locul 3 în topul preferințelor legate de cafea din întreaga lume. Acea picătură de lapte este „vinovată” pentru răspândirea sa în întreaga lume. Macchiato a ajuns și peste ocean, iar azi cafeaua cu acest nume servită în cafenelele americane este diferită chiar de rețeta originală.

Un Macchiato după rețeta clasică italiană este realizată dintr-un espresso simplu (se poate și dublu dacă preferați) la care se adaugă o linguriță de spumă în crema rezultată după prepararea espresso-ului.

Rețeta de Latte american este realizată din cantități egale de espresso și lapte, la 45-40 ml de espresso se adaugă 45-50 ml de lapte spumat deasupra.

Espresso sau Latte Macchiato?

Originea reală a unui Macchiato este espresso, iar aceasta este cunoscută în Italia sub numele de Caffe Macchiato sau Espresso Macchiato. Este o doză de espresso, la care se adaugă doar un pic de spumă de lapte infuzată atent în crema acestuia. Este de fapt un espresso cu o „picătură” de lapte.

Mult mai recent a apărut varianta Latte Macchiato, iar aceasta este exact inversul lui Espresso Macchiato. Este vorba despre un pahar de lapte spumat în care se adaugă cu atenție o doză de espresso. Drept urmare, putem spune că Latte Macchiato este lapte cu o „picătură” de cafea. Felul în care este creat un Latte Macchiato rezultă într-un aspect deosebit al cănii sau ceștii în care este servită cafeaua. Dacă alegeți un pahar transparent veți observa că se vor forma trei straturi: lapte, cafea si apoi spuma. Această separare se produce datorită faptului că laptele spumat este foarte aerat.

De ce avem nevoie pentru Macchiato?

Pentru că Macchiato pornește de la un espresso simplu sau dublu (funcție de preferințele voastre) vom avea nevoie de ingredientele comune acestuia, apa filtrată și cafeaua boabe, și în plus laptele.

Apa trebuie să fie curată, alegeți pentru cafea o apă bună, neîmbogățite cu diverse minerale pentru a rămâne inodoră. Este recomandat să alegeți boabe pentru espresso sau un amestec pentru această băutură pentru că pe lângă profilul de aromă specific (aciditate mai mică, spre exemplu), acestea vor fi prăjite pentru acest scop (medium dark spre dark).

Puteți folosi orice tip de lapte doriți, dar este recomandat să alegeți un lapte integral, cu grăsime normală și nu degresat. Cel degresat va produce o spumă mai uscată, nu cremoasă și va avea un gust neutru, față de cel cu nedegresat care va fi dulce. Evitați laptele vegetal (soia, cocos, migdale, etc) pentru că acestea tinde să se dezintegreze foarte repede la încălzire, așa că spuma nu se va menține și probabil că nici nu va fi prea consistentă.

Instrumentele necesare preparării unui macchiato sunt cele pe care le folosești pentru espresso adică un espresor, o râșniță de cafea, apoi vei avea nevoie și de un recipient special pentru spumă și, evident cana de servire.

Rețeta pas cu pas pentru Macchiato

Acum că avem toate ingredientele, să vedem mai jos cum se face un Macchiato după rețeta clasică italiană.

1. Începem prin a pregăti o doză de espresso sau un espresso scurt. Se poate porni și cu un espresso dublu dacă îl preferați mai degrabă pe acesta, dar atunci va trebui să ajustași în plus cantitatea de spumă folosită. Eu mă voi raporta la un espresso scurt pentru că rețeta originală este cu acesta la bază.

2. Ne asigurăm că espresor-ul este curățat bine, apoi îl încălzim prin pornirea sa doar cu apă. Folosim apa încălzită astfel pentru a o turna în cana pregătită pentru servit Macchiato. Așa vom putea să ne asigurăm că avem și cana la temperatura potrivită pentru o cantitate mică de cafea.

3. Măcinăm apoi o cantitate necesară de boabe de cafea.

4. Umplem portafiltrul cu cafeaua măcinată pentru un espresso simplu. Cu ajutorul tamper-ului presăm bine și uniform cafeaua și apoi montăm portafiltrul pe mașina de cafea.

5. Pornim espresor-ul și urmărim scurgerea lichidului. Îl oprim atunci imediat ce lichidul pare că își schimbe consistența.

6. Pregătim acum laptele. Punem în cana specială pentru spumă în jur de 100 ml de lapte gras.

7. Introducem bagheta dispozitivului de spumare în cana cu lapte și îl încălzim la o temperatură mică, în jur de 40 grade C. Pentru a obține o spumă dulce și consistentă nu trebuie să mergem la temperatura obișnuită de spumare, adică 65 grade C. Nu introducem deloc bagheta sub spuma de deasupra, o lăsăm la suprafață. Când cana de spumare ajunge la o temperatură ușor suportabilă pentru mâna noastră, optim accesoriul pentru lapte.

8. Cu ajutorul unei lingurițe ia o porție generoasă de spumă și așeză-o ușor deasupra espresso-ului pentru a se amesteca cu crema acestuia.

Spumarea sau frotarea laptelui poate fi de multe ori frustrantă pentru cel ce încearcă să facă o cafea la el acasă. Avantajul unui Macchiato este că nu trebuie să îți iasă o cantitate mai mare de spumă „bună”, ci doar o singură linguriță, iar asta nu este foarte greu de realizat. Dacă ești deja experimentat în a face spumă de lapte, poți încerca și varianta americană. Vei observa că între cele două tipuri de Macchiato există diferențe clare de gust, fiecare fiind extraordinară în felul său.

Comentarii

Lasa un comentariu