
Cum să deguști espresso acasă? – Ghid pentru începători
Sunteți băutor de cafea, sau poate chiar un iubitor de cafea?
Atunci sunteți unde trebuie! Acest ghid vine în ajutorul vostru, cu sfaturi simple, dar deosebit de utile pentru a înțelege și identifica mai ușor gustul cafelei, în confortul de acasă.
Una dintre cele mai importante abilități pe care le poți învăța ca iubitor de cafea este cum să deguști espresso și să descoperi care este tipul tău preferat de cafea.
Există multe arome diferite într-un shot de espresso, iar înțelegerea aromelor bune pentru a le putea evita pe cele rele este o abilitate pe care orice consumator de cafea vrea să o stăpânească.
Ne vom concentra pe cinci caracteristici principale: aromă, corp, gust, aciditate și post-gust. Deoarece acesta este un ghid pentru începători, nu vom aprofunda profilurile specifice de gust găsite în fiecare cafea.
Aroma
Aroma de espresso va fi primul lucru pe care îl veți experimenta atunci când ridicați ceașca. Va fi aroma inițială care vă va oferi un indicator principal dacă espresso-ul va avea un gust bun sau rău. De menționat că simțurile gustului și mirosul lucrează în tandem. De exemplu, între 70 și 80% din ceea ce credem că gustăm provine din miros, nu din papilele noastre gustative. Limba are doar receptori pentru gusturi cheie, cum ar fi amar și dulce. Cu toate acestea, când vine vorba de espresso, aproape toate aromele complexe sunt preluate de simțul nostru olfactiv. Aroma este cea care vă va oferi o perspectivă bună asupra gustului espresso-ului.
Dacă miroase neplăcut, mai mult ca sigur va avea un gust îngrozitor. În mod ideal, aroma unui espresso bun ar trebui să fie bogată, profundă și complicată. Pe măsură ce inhalați, ar trebui să puteți observa diferențe subtile de aromă. Nu ar trebui să aibă un gust de ars, de cauciuc ars, mirosuri chimice sau orice altceva din zona aceasta de ars, care nu este plăcut.
Corp
Cea mai bună modalitate de a explica această caracteristică este comparând diferența dintre laptele degresat și laptele integral. Laptele degresat este puțin subțire ca percepție, iar laptele integral este mult mai cremos și mai gros ca textură.
Așa că, luând asta ca exemplu, ar trebui să puteți identifica cum se simt anumite cafele pe paleta dvs. Corpul espresso-ului este practic densitatea pe care o percepi. Un espresso se poate simți aerisit, ușor sau greu și dens, precum mierea caldă sau untul topit atunci când îl bei.
Pentru a evalua cu adevărat un espresso, cel mai bine este să-l lăsați pe limbă pentru un timp. Cu cafeaua în gură, acordă o clipă să te gândești la ce senzație îți lasă în gură. Acest lucru vă va ajuta să identificați punctele de referință pentru degustarea viitoare.
Gust
Gustul de espresso poate fi atribuit multor lucruri, precum originea boabelor de cafea sau profilul prăjirii. Gustul este o combinație a tuturor acestor lucruri și nu numai. De exemplu, cu profilul de prăjire, veți observa că o prăjire întunecată va oferi espresso-ului un gust fad, pământiu, ca de ars.
În schimb, o prăjire mai ușoară va evidenția de obicei originea cafelei și va avea aproape întotdeauna o aciditate mai bună și note gustative mai delicate. Când vorbiți despre originea cafelei, vă puteți aștepta să gustați o diferență notabilă în funcție de ce parte a globului provine cafeaua. Cafeaua etiopiană, de exemplu, este de obicei descrisă ca florală și fructată. Pe de altă parte, cafeaua indoneziană tinde să fie asociată cu note mai de pământ sau de fum. Odată ce începeți să învățați despre diferitele origini ale boabelor de cafea, veți ști deja ce ar trebui să vă așteptați să gustați.
Aciditate
Aciditatea este o altă caracteristică a espresso-ului care se simte în gură. Ați băut vreodată o cafea care vă dă senzația de furnicături pe limba limba, să-ți saliveze gura sau chiar să-ți usuce gura complet? Toate acestea pot fi cauzate de aciditatea găsită în cafea.
Vă puteți gândi la aciditate la fel ca la zeama unei lămâi sau aciditatea frunzelor proaspete de măr verde – aceste fructe au, în general, un nivel mai ridicat de aciditate. Prea multă aciditate face gura încrețită, iar prea puțină poate lăsa espresso-ul să pară plictisitor sau plat.
Un espresso bun înseamnă găsirea echilibrului potrivit.
Post-gust
Post-gustul este gustul care persistă în fundul gurii și pe limbă după ce ați înghițit o gură din espresso – shot-ul de espresso se termină foarte diferit de cum începe.
Încercați să acordați atenție pe măsură ce espresso-ul se mișcă din partea din față a limbii spre spate – Ar putea fi nevoie de puțină practică, dar ar trebui să puteți identifica diferite arome. Da, are gust de cafea, dar pe măsură ce începi să descoperi schimbări subtile de aromă, vei realiza că este mult mai mult decât atât. Pe măsură ce răsuciți espresso-ul în jurul gurii, încercați să alegeți aromele pământoase, fructate, înflorate, lemnoase picante sau orice alte arome pe care le puteți percepe.
Post- gustul este cel care va lăsa o impresie finală bună – este ultimul lucru pe care tu și prietenii tăi îl veți gusta. Post-gustul dorit într-un espresso, în mod ideal, ar trebui să fie dulce. Un finisaj uscat sau o aciditate copleșitoare nu sunt recomandate.
După ce ți-ai terminat espresso-ul, nu ar trebui să fie nevoie să ajungi la un pahar cu apă pentru a spăla gustul persistent – un espresso bun este cel pe care vei dori să-l lași în gură cât mai mult timp posibil.
Acum că ai parcurs acest ghid, ești pregătit să îți prepari propriul espresso și să îl deguști.
CLARO Cafe este o prăjitorie de cafea de specialitate, cafea boabe proaspăt prăjită în urma comenzilor plasate pe website. În portofoliul nostru se regăsește cafea atent selecționată din cele mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peru, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, El Salvador. Cafeaua verde este prăjită de noi cu ajutorul unui prăjitor profesional, un CoffeeTool realizat manual într-o manufactură din Grecia. Stilul de prăjire este unul light-mediu și se încadreaza în totalitate în ceea ce azi este cunoscut ca fiind "al treilea val al cafelei/3rd wave of coffee''. Acasă sau la birou, cafea boabe sau măcinată, alege să consumi întotdeauna o cafea de calitate, de specialitate.
Comentarii