Cum ne ajută cafeaua să trecem mai ușor prin pandemie

Cum ne ajută cafeaua să trecem mai ușor prin pandemie

În ultimele luni, multe lucruri s-au schimbat. Mulți dintre noi muncesc de acasă, învață de acasă, ies la cumpărături mai rar, se întâlnesc mai rar cu prietenii, cu familia. Un lucru însă a rămas poate neschimbat, iar în aceste momente grele avem nevoie fiecare de un aliat - de un obicei pe care să îl păstrăm la fel cum era și pe care să nu ni-l ia nimeni. De mici ritualuri care să ne aducă totuși un strop de normalitate. O boabă de speranță, aromată ca o boabă de cafea proaspăt culeasă.

Pentru unii dintre noi, unul din lucrurile neschimbate e mirosul cafelei de dimineață, care ne dă un imbold să mai trecem cu bine peste încă o zi. Mirosul acela de cafea care îți aduce aminte de zilele în care alergai fericit pe plajă, ieșeai în pauza de masă cu colegii de la muncă, râdeai în jurul mesei cu familia de sărbători. Sau de zilele mohorâte când te grăbeai să prinzi autobuzul sau metroul spre muncă și îți căutai plin de speranță, uneori fără rezultat, un loc în care să te așezi pentru călătoria lungă care urma. Sau îți aduce aminte de diminețile liniștite în care toată casa mirosea a cafea și rămânea la fel de îmbibată de aceeași aromă până te întorceai acasă. Același miros de cafea ne ține de urât când strângerile de mână au devenit zâmbete pe Whatsapp, când ședințele de lucru au devenit ședințe pe Zoom, când orele de școală s-au mutat în online.

Consumul de cafea preparată acasă a crescut

Nu o spunem numai noi, dar se pare că în această perioadă grea cafeaua a fost unul din aliații care ne-a ajutat pe toți să mergem mai departe.  În Italia, de exemplu, țară iubitoare de cafea, s-a dovedit că odată cu restricțiile italienii au fost nevoiți să renunțe la multe lucruri, însă nu au renunțat și la cafea. În timpul restricțiilor din luna martie, vânzarea de cafea a crescut cu 23% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Și în România se pot observa niște schimbări în ce privește consumul de cafea. Un studiu realizat de Philips și Cult Market Research arată că 95% dintre români și-au reluat obiceiul de a-și prepara singuri cafeaua acasă și 8% dintre aceștia consumă mai multă cafea decât înainte. Un alt studiu, realizat de Republika, arată cum cafeaua se afla printre preferințele a 50% dintre români în perioada de la începutul pandemiei.

Iată cum, deși restricțiile Covid-19 au forțat multe restaurante să se închidă, dar și multe prăjitorii de cafea, oamenii și-au mutat acasă obieciurile de consum, iar antreprenorii au fost nevoiți să se adapteze rapid. Norocoși au fost cei care intraseră deja în lumea comerțului online, astfel că adaptarea s-a făcut destul de repede. Antreprenorii mai inspirați și-au dat seama din timp că vânzarea online alături de livrarea rapidă și de calitate îi pot ajuta să treacă cu bine peste pandemie, chiar dacă spațiile fizice ale cafenelelor nu mai sunt atât de populate ca înainte.

Totuși, cum ne ajută de fapt cafeaua în pandemie?

Nu e de mirare că printre aliații noștri în aceste vremuri incerte se află și cafeaua. Studiile Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard ne arată cum cafeaua poate acționa ca un antidepresiv. Acest lucru se întâmplă datorită polifenolilor naturali, atât în cafeaua cofeinizată, cât și în cea decofeinizată, care pot acționa ca antioxidanți și pot reduce stresul oxidativ dăunător și inflamația celulelor. Astfel, cafeaua poate avea efecte extrem de benefice asupra stării noastre mentale, contribuie la creșterea vigilenței și atenției, reduce anxietatea și îmbunătățește dispoziția. Evident, acest lucru nu este valabil pentru toți, unii dintre noi pot fi mai sensibili, iar consumul excesiv de cafea îi poate afecta, provocând chiar opusul acestei stări de bine pe care mulți o căutăm într-o ceașcă de cafea.

Un alt studiu, realizat de Institutul Național de Sănătate și Asociația Americană a Pensionarilor, adus în atenție de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard, a arătat cum persoanele care au băut 4 sau mai multe căni de cafea pe zi au avut cu aproape 10% mai puține șanse de a deveni depresivi decât cei care nu au băut niciuna. Totodată, o altă analiză din SUA a constatat o corelație semnificativă între creșterea consumului de cafea și scăderea riscului de sinucidere. Riscul combinat de sinucidere a fost cu 45% mai mic în rândul celor care au băut 2-3 căni pe zi și cu 53% mai mic în rândul celor care au băut 4 sau mai multe căni zilnic. Nu a existat totuși nicio asociere între cafeaua decofeinizată și riscul de sinucidere, sugerând că factorul cheie este cofeina.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a scos în 2016 cafeaua de pe lista alimentelor potențial cancerigene, după ce un grup de lucru internațional format din 23 de oameni de știință a concluzionat că nu a găsit dovezi concludente pentru un efect cancerigen al consumului de cafea. Grupul de lucru fusese convocat de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a evalua potențialul consumului de cafea și a băuturilor foarte calde de a produce cancer.

Totuși, nu orice cafea!

Este clar că în această perioadă ne bazăm foarte mult pe cafea și pe beneficiile acesteia. Adăugăm totuși o recomandare personală la final. Este foarte important să consumăm o cafea de calitate și să nu ne amărâm zilele cu cafele de duzină de calitate îndoielnică. Noi îți recomandăm cafeaua de specialitate sau cea de origine, acestea având o calitate net superioară și un gust incomparabil față de cafeaua industrială sau capsule. Dacă tot e să ai un aliat, măcar să fie unul de nădejde! Să te bucuri cu adevărat nu doar de beneficiile pe care cafeaua le poate avea asupra sănătății, dar în același timp să te bucuri de toate proprietățile aromatice ale fiecărei boabe de cafea.

Comentarii

Lasa un comentariu