Ce alegem: Blend sau Single Origin?

Ce alegem: Blend sau Single Origin?

Ca să fie claro pentru toți prietenii noștri, îți propunem o serie de articole pentru a înțelege mai bine terminologia „de specialitate” atunci când vorbim de cafea. Fie că ești un cunoscător, un pasionat sau un consumator ocazional, sperăm să găsești informații interesante care să te ajute atunci când îți comanzi o cafea, fie ea la pungă - pentru acasă, sau la ceașcă - într-o cafenea sau un coffeeshop.

Astăzi încercăm să lămurim o problemă importantă atunci când vine vorba despre alegerea cafelei: origini individuale sau blenduri? Pe care le folosim și când? Ce sunt blendurile? Sunt ele bune, și dacă da, pentru ce tip de gust, preferință sau metodă de preparare?

Ce crede lumea că este un blend?

Din experiența noastră, credem că românii privesc blendul ca pe însăși definiția cafelei - ca materie primă și ca produs primordial din care se prepară ceașca de cafea. Puțini sunt cei obișnuiți cu existența și folosirea boabelor single origin. Nu e de mirare, pentru că în România piața cafelei este slab dezvoltată din punct de vedere al informației disponibile pentru consumatori, astfel încât aceștia să afle despre noile trenduri și despre ce înseamnă cafeaua de calitate. De altfel, contactul românilor cu cafeaua single origin este foarte limitat, rafturile magazinelor fiind pline de pungi de cafea obținută din blenduri.

Dar ce este un blend?

În definiția sa cea mai simplă, un blend (sau o miscelă) este un amestec de mai multe cafele: de origini, varietăți și sortimente diferite, dar cel mai important, de calități diferite. Scopul unui blend Blendul poate fi ori un rezultat interesant în ceașcă, ori o creație cu scop de marketing și un rezultat al prelucrării industriale. Cele mai evidente trei motive pentru a crea un blend sunt următoarele:

  1. Cafeaua nu este una calitativă și nu poate fi categorisită drept single origin, motiv pentru care este vândută (în cel mai bun caz) ca și un blend 100% arabica. În acest caz, blendul nu este un amestec intenționat de cafele pentru obținerea unui anume gust aparte, ci doar rezultatul amestecului dintre diverse sortimente de proveniențe diferite și fără traceability.
  2. Blenduri care conțin în proporții diferite cafea arabica și robusta: așa-zisul blend italian clasic, intens prăjit. Motivele în acest caz țin de preț și de lipsa traceability-ului, cafeaua robusta find una mult mai ieftină decât cea arabica, astfel, cu cât adaosul de robusta este mai mare, cu atât costul blendului scade, odată cu calitatea lui. Un astfel de blend este dur, bitter (amar) și cu multă cofeină. Însă poate arăta bine în ceașcă datorită cremei intense și abundente.
  3. Blendul din cafea arabica single origin, creat responsabil, cu un scop clar și bine definit, din dorința de a obține un gust echilibrat, constant și mai complex decât originile componente luate separat.

În concluzie, creăm un blend din dorința de a obține o cafea mai complexă din punct de vedere gustativ, și nu din nevoia industrială de a obține un produs ieftin și de volum.

Câte origini/componente are un blend?

Specialiștii în domeniu, prăjitori cu experiență sau somelieri ai cafelei, spun că un blend nu trebuie să conțină mai mult de 3, maximum 4 origini, și nicio componentă nu trebuie să aibă sub 10% din volumul total. Un blend din mai mult de 4 cafele devine ceva mult prea aglomerat. Anumite branduri se laudă cu blenduri ce au în componență 6, 7 sau 8 origini, deci ceva foarte complex. Această complexitate nu înseamnă însă calitate sau valoare adăugată gustului. Ca exemplu, dacă amestecăm tot ce găsim în bucătărie și punem într-o cratiță la gătit, vom obține ceva complex, însă puțin probabil în sensul bun al cuvântului. De asemenea, este foarte puțin probabil ca blendul respectiv să aibă mereu aceleași cafele în componență, deoarece este foarte greu să ai întotdeauna pe stoc aceleași 6, 7, 8 sortimente de cafea. Un blend înseamnă să obții ceva mai complex din punct de vedere aromatic decât originile componente luate separat. Deci nu doar să amesteci cât mai multe componente - un proces greu de gestionat atât din punct de vedere gustativ, cât și logistic. Nicio componentă nu trebuie să aibă sub 10% din volumul total. Este o condiție care atunci când nu se respectă, impactul acelei componente este insignifiant. Exemplu: un blend din care am prăjit 10 kg, iar una din componente este de 5%, adică 500 gr dintr-un total de 10,000 gr. Dacă în medie este nevoie de 16 grame de cafea solidă (prăjită) pentru a prepara o ceașcă de cafea, cei 5% reprezintă 0,8 grame, adică aproximativ 5 boabe de cafea (16-17 grame de cafea conțin aproximativ 100 boabe de cafea). Astfel, la un procentaj atât de mic, este posibil ca cele 16 grame de cafea să nu conțină nici măcar o boabă din originea cu 5%. O prăjitorie care se respectă creează un blend, un fel de signature a prăjitoriei, după o logică bine definită, cu un scop clar, și după ore întregi de teste și degustări. Nicio prăjitorie respectabilă nu are o suită întreagă de blenduri, un număr de 2-3 blenduri bine definite sunt mai mult decât suficiente.

Sunt blendurile de preferat în fața single origins?

Vă împărtășim și argumentăm părerea CLARO:

  • Datorită faptului că diferite origini au carateristici variate și deosebite, ele trebuie prăjite diferit. Pentru a fi siguri că toate originile componente sunt prăjite suficient, un blend este mai intens prăjit decât ar fi unele origini luate separat pentru a obține și a-i oferi omogenitate. Astfel, recomandarea noastră este de a folosi blendurile mai mult pentru varianta de preparare în espresso sau mokapot, și mai ales în cafenele.
  • Dacă optați pentru o cafea la ibric sau filtru, care necesită o prăjire mai light, vă recomandăm să folosiți un single origin.
  • Blendurile sunt cunoscute pentru faptul că sunt echilibrate. Dacă preferați ceva mai deosebit, credem că tot o cafea single origin vă poate oferi o satisfacție mai mare.
  • Blendurile tind să fie mai corpolente și mai puțin acide, deci sunt opțiunea preferată a celor cărora le plac aceste caracteristici.

Pe ClaroCafe ai o selecție de blenduri atent alese. Iată sortimentele pe care le poți găsi pe site-ul nostru: https://www.clarocafe.ro/16-blenduri Pentru întrebări și sugestii, ne puteți scrie pe contact@clarocafe.ro

Comentarii

Lasa un comentariu