
Capuccino vs Latte vs Flat White: care sunt diferențele?
Dincolo de dimensiunea porției, există o mare diferență în conținutul de lapte și spumă al unui flat white, al unui latte și al unui cappuccino - care în cele din urmă influențează aroma acestor tipuri populare de băutură de cafea. Ajungem la esențialul calităților lor unice.
Calitățile definitorii ale unui flat white, latte și cappuccino sunt aprig dezbătute de dependenții de cofeină. În timp ce fiecare iubitor de cafea are preferința sa, fiecare băutură oferă o experiență unică și satisfăcătoare în ceea ce privește gustul, textura și aspectul vizual.
În primul rând, să vedem ce au toate în comun. Toate au aceleași trei ingrediente fundamentale: un shot sau două de espresso, lapte fierbinte (sau lapte aburit) și spumă (spumă de lapte).
Espresso-ul – partea care implică în mod real cofeina– nu se schimbă de la o băutură la cealaltă. Ingredientul care face special flat white-ul, latte-ul și cappuccino-ul se rezumă la partea ce implică spuma de lapte. Vorbim despre modul în care se prepară și se toarnă laptele, precum și despre raportul cantitativ dintre laptele fierbinte și spuma din ceașcă.
Deși se acordă o mare atenție – pe bună dreptate – boabelor, este ușor pentru băutorii de cafea să uite cât de important este laptele bun pentru o cafea bună. Folosirea tipului potrivit de lapte face și diferența.
De asemenea, trebuie luată în considerare alegerea ceștii - pentru un latte sau un capuccino este ideală o ceașcă cu gura largă și suficient de adâncă pentru a lăsa loc de manevră în cazul în care dorim să ne aventurăm să realizăm diferite modele de tip latte art.
În cele ce urmează ne vom uita pe rând la fiecare stil de băutură pe bază de cafea.
Cappuccino – Crearea unui echilibru perfect
Se crede că băutura de tip cappuccino și-a luat numele de la ordinul călugărilor capucini din Italia, cea mai originală și probabil cea mai faimoasă băutură de cafea de specialitate.
Referința precisă este fie la glugile purtate de călugări (în limba italiană: „ cappuccio”) a căror formă seamănă cu boneta de spumă de lapte într-un cappuccino, fie culoarea maro a hainelor lor, care se potrivește cu culoarea maro ideală a băuturii.
Cappuccino-ul pe care îl cunoaștem cu toții astăzi este rezultatul dezvoltării mașinilor care produc abur pentru a face espresso, pentru a încălzi și a spuma laptele. Acestea au început să se răspândească în Italia de la jumătatea secolului al XX-lea.
La un cappuccino, echilibrul este totul. O singură doză de espresso (60 ml) este amestecată cu o parte egală de lapte aburit (60 ml) acoperită cu o coroană groasă de spumă (60 ml). Crearea unei spume groase și rigide face toată diferența, rezultatul final fiind pus în valoare de contrastul clar dintre textura de spumă, prezentă sub o formă destul de rigidă la suprafață și licoarea magică- espresso-ul, amestecat cu laptele fierbinte de dedesubt.
Un praf ușor de ciocolată sau puțină pudră de scorțișoară este adesea aplicată ca o atingere finală. Deoarece are mai puțin lapte decât un latte - și laptele nu este amestecat - puterea aromei cafelei rămâne mai îndrăzneață într-un cappuccino. Un clasic delicios, foarte iubit de toți împătimiții cafelei.
Latte - un moment de răsfăț cu lapte
Dacă îți place cafeaua cu lapte, aceasta este cea potrivită pentru tine. Latte înseamnă „ lapte” în italiană și, după cum sugerează și numele, aceasta este cea mai lăptoasă – și cea mai mare porție – dintre cele trei băuturi. Adăugarea de lapte la cafea a fost foarte apreciată de mulți ani, dar se crede că bazele conceptului modern de latte au fost puse în Seattle, SUA, în anii 1980.
O singură doză de espresso (60 ml) este amestecată cu lapte fierbinte (180 ml) și acoperită cu un strat subțire de spumă (20 ml). Observăm că aici vedeta băuturii este, după cum putem intui din denumire, laptele fierbinte, care se regăsește în cantitatea cea mai mare.
Flat white - gust fin și puternic
Flat white-ul este cel mai recent introdus sau popularizat sortiment de băutură din toate cele trei prezentate, fiind totuși foarte posibil să fiți familiarizați cu acest tip de băutură de mai mult timp dacă sunteți din Australia sau Noua Zeelandă.
Ambele țări revendică în mod vehement această băutură delicioasă, iar primele exemple se crede că au fost create în anii 1980. De atunci, flat white-ul s-a globalizat și a devenit unul dintre cele mai populare stiluri de cafea de acolo. Cremoasă și intens cofeinizată, este ușor de înțeles de ce.
Această băutură constă dintr-o singură doză de espresso (60 ml) combinată cu o cantitate de două ori mai mare de lapte (120 ml) care ar trebui să fie încălzită constant pe tot parcursul frotării. Flat white-ul este adesea servit puțin mai rece decât un cappuccino.
Laptele este turnat liber împreună cu espresso-ul pentru a crea o textură catifelată, densă, care rămâne consistentă pe tot parcursul băuturii, lăsând doar o mică cantitate de spumă deasupra. Făcut cu mai puțin lapte, un flat white este de obicei mai mic decât un latte.
Te-ai întrebat vreodată de ce se numește „plat”? „Flat” este folosit în mod obișnuit pentru a descrie băuturile spumante care și-au pierdut din bulele de aer și, în acest caz, înseamnă pur și simplu o cafea care este mai puțin spumoasă deasupra.
Flat white-ul are un amestec uniform de lapte lichid și spumă netedă de catifea, astfel încât se simte ca și cum ați bea espresso, doar că mai delicios, înnobilat de gustul de spumă de lapte.
CONCLUZIE
Aceste trei tipuri de băuturi reprezintă unele din cele mai populare și apreciate alegeri pentru pasionații de cafea din lumea întreagă, fiind potrivite pentru diverse ocazii sau momente ale zilei, în funcție de ce am prefera în acel moment- fie dorim o cafea mai intensă, moment în care am merge pe varianta de flat white, fie vrem o băutură mai puțin cofeinizată, unde să domine gustul delicat al laptelui, așadar ni s-ar potrivi mai degrabă un latte, sau dorim o băutură perfect echilibrată, moment în care vom alege un capuccino. Orice am alege, cafeaua și laptele se vor completa în mod ideal.
Comentarii