
Bine de știut când îți prepari cafeaua acasă
Cine este pasionat de cafea înțelege perfect că, uneori, nimic nu se compară cu gustul și textura unei cafele preprate cu dragoste și atenție de un barista, un profesionist care se ocupă cu ridicarea cafelei la rang de artă prin fiecare ceașcă pe care o pregătește spre a fi servită clienților.
Fie că preferi cafeaua simplă, cu lapte, cappuccino sau un latte înnobilat de un desen special, atunci când servești o cafea de specialitate într-o cafenea te simți special. Cum ar fi dacă ți-aș spune că poți aduce acel sentiment de plăcere pe care ceașca perfectă de cafea îl creează direct la tine acasă, respectând doar câteva sfaturi simple?
Iată că este perfect posibil, următoarele sfaturi fiind menite să îți asigure o experiență cât mai autentică cu cea a unei cafele servite de personalul profesionist dintr-o cafenea, însă toate acestea din confortul casei tale, cu un minim de efort, dar cu maximă satisfacție.
1. Utilizați cafea proaspătă, din boabe întregi
O mare parte din ceea ce face ca mirosul și gustul cafelei să fie atât de complex și delicios este prezența compușilor aromatici în boabele de cafea prăjite. Imediat după prăjire, acești compuși încep să scape din bob într-un proces numit degazare - luând multă aromă cu ei! După 8 zile, până la 70% din acești compuși vor dispărea. Odată cu trecerea timpului, pierdeți mai multă aromă și rămâneți cu cafea fadă, lipsită de gust. Măcinarea cafelei va face ca acest proces să se întâmple mai repede. Utilizarea doar a cafelei proaspete și măcinarea chiar înainte de preparare vă va asigura că veți obține cea mai aromată ceașcă!
2. Folosiți un cântar
Mulți dintre noi am auzit de regula simplă a utilizării a 2 linguri de cafea pentru fiecare 100 de ml de apă. Și, deși rețeta respectivă (sau rețete similare) poate fi folosită cu siguranță pentru prepararea cafelei, le lipsește precizia pentru a vă aduce licoarea la un standard mai înalt. În funcție de sortimentul de boabe ales, pot exista mari diferențe între volumul ocupat, dat de mărimea boabelor, și cantitatea efectivă de cafea, măsurată în greutate, care va ajunge în preparatul final. Așadar o lingură dintr-un anumit fel de boabe de cafea ar putea cântări semnificativ mai puțin decât o lingură dintr-un alt tip de cafea. Folosirea unui cântar vă permite să măsurați în funcție de greutate (în loc de volum), ceea ce vă ajută să vă asigurați că, indiferent de cafeaua pe care o utilizați, știți exact cât din ea ajunge în final în ceașcă.
3. Folosiți cantitatea potrivită de cafea
Cantitatea de cafea pe care o folosiți în raport cu cantitatea de apă pe care o preparați este cea care determină cât de puternică sau slabă va fi o ceașcă de cafea. Cu cât consumi mai multă cafea, cu atât este mai puternică ceașca și cu cât consumi mai puțină cafea, cu atât este mai slabă ceașca. Urmați sfatul furnizorului dvs. de boabe de cafea și nu veți da greș.
4. Folosiți o râșniță pentru cafea cu lame din ceramică
O râșniță de calitate este unul dintre cele mai importante instrumente în prepararea cafelei. Dimensiunea particulelor de cafea măcinată determină cât de repede sunt extrase aromele din boabe, cu particule mai mici care se extrag mai repede decât particulele mai mari. Când preparăm cafea, este de dorit ca toate particulele de cafea să aibă aproximativ aceeași dimensiune, astfel încât toate să se amestece în același ritm. A putea controla dimensiunea exactă a cafelei măcinate vă oferă mult mai mult control asupra procesului de preparare. Cu râșnițele cu lame ceramice putem face exact acest lucru, fără a compromite textura cafelei și acționând cu blândețe asupra boabelor în procesul de tăiere, spre deosebire de lamele din metal.
5. Măcinați la gradul corect de măcinare (sau la dimeniunea corectă)
Diferitele metode de preparare necesită mărimi diferite pentru a face o cafea excelentă. Dar de unde știi dacă folosești dimensiunea potrivită? Există două modalități foarte ușoare ca să ne dăm seama: timpul și gustul. Dacă cafeaua se prepară prea repede, înseamnă că măcinarea a fost prea grosieră. Dacă se prepară prea încet, înseamnă că măcinarea a fost prea fină. În plus, dacă o cafea are un gust prea acid și acru înseamnă de obicei că măcinarea a fost prea grosieră. Dacă are un gust prea amar, înseamnă că măcinarea a fost prea fină. În general vorbind, espresso necesită o măcinare fină, pour-overurile și AeroPress necesită o măcinare medie, iar presa franceză necesită o măcinare grosieră. Ajustarea setării de măcinare în funcție de timp și gust vă va aduce cu un pas mai aproape de cafeaua delicioasă de acasă.
6. Folosiți apă plată sau filtrată și nu apă de la chiuvetă
Știați că aproximativ 98,5% din cafeaua preparată este doar apă? Aceasta înseamnă că gustul și calitatea apei joacă un rol deosebit de important în gustul cafelei preparate. Dacă apa pe care o folosești are un gust urât sau are mirosuri ciudate, și cafeaua va fi la fel. Utilizarea apei provenite din surse de încredere este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a obține o cafea gustoasă, căreia notele și aromele complexe să îi fie puse în valoare. Dacă utilizați apă îmbuteliată, asigurați-vă că nu utilizați apă distilată; deși este din punct de vedere tehnic cea mai pură apă, însă cafeaua are nevoie de ceva mineralitate pentru a se prepara corect și pentru a obține gustul așteptat.
7. Curăță dispozitivul ales pentru prepararea cafelei des, după fiecare utilizare
Cafeaua are în compoziție diverse uleiuri, iar prepararea unei cafele delicioase țintește tocmai într-acolo- să scoată la suprafață acele uleiuri pline de arome și texturi pentru ca băutura rezultată să fie una spectaculoasă. Din cauza acestor uleiuri, vasele în care am preparat cafeaua, instrumentele utilizate pot avea de suferit dacă nu le curățăm corespunzător după fiecare utilizare. În funcție de instrumentul folosit, putem folosi apă și detergenți blânzi sau doar apă (cum este cazul Mokka pot). Orice ar fi, curățarea după fiecare utilizare este esențială, altfel vom constata că următoarele cafele preparate folosjnd același instrument vor avea un gust din ce în ce mai pregnant de „ ars”, tocmai prin prezența acelor uleiuri.
Sperăm că veți găsi o utilitate în sfaturile mai sus prezentate și vă încurajăm să încercați cu încredere prepararea cafelei de specialitate acasă- veți avea parte de o experiență inedită!
Comentarii