“100% Arabica”:  Ce înseamnă asta?

“100% Arabica”: Ce înseamnă asta?

Planta cafelei își are originile în Etiopia unde băștinașii tribului care i-a descoperit calitățile deosebite, Tribul Oromo o numeau „nectarul zeilor”. Mai mult, aceștia obișnuiau să sădească o plantă de cafea pe morminte pentru că ei credeau că lacrimile de tristețe ale zeilor vor face planta să crească. Inițial fructele de cafea și frunzele erau folosite în starea lor naturală și erau fie pisate, fie transformate în infuzii prin fierbere. Învățăceii arabi foloseau aceste fructe pentru a putea fii trezi și în alertă un timp mai lung. Apoi cafeaua a ajuns în Yemen și Arabia. Arabii au fost primii care au încercat să prăjească boabele de cafea, dar și cei care au menționat pentru prima oară cafeaua în documente scrise.

Specia de cafea ce ajuns în Peninsula Arabică a fost cafeaua „Arabica”, de fapt de aici îți trage denumirea, deși originile sale sunt africane. Ce face cafeaua Arabica să fie atât de specială?

Principalele specii de cafea din lume

La momentul de față în lume sunt cunoscute și înregistrate peste 100 de specii de cafea și probabil că numărul real al celor existente este cu mult mai mare. Totuși dintre toate aceste specii se disting două în mod special: Arabica și Robusta.

Există două mari trăsături ce diferențiază principalele soiuri de cafea: gustul și prețul. Arabica are un gust delicat și fin, iar Robusta este mai amară si nu foarte aromată. Robusta, însă este cultivată de peste 100.000 de ani, drept urmare a reușit să se adapteze foarte bine unui număr variat de soluri și climate. Astfel, Robusta are un cost mult mai mic decât Arabica, și acesta este motivul pentru care majoritatea cafelelor de supermarket, ieftine sunt create cu ajutorul acestui soi. Arabica este mult mai sensibilă și poate fi cultivată doar la altitudini înalte. Deși este o cafea mult mai apreciată din punctul de vedere al gustului, sensibilitatea sa o face să fie și mai scumpă pentru că este mai rară.

Caracteristicile cafelei Arabica

Cafeaua provenită din boabele Arabica are un gust plăcut acidulat, cu arome de ciocolată, aromat și foarte ușor amărui. Boabele de Arabica au un conținut mai ridicat de lipide și zaharuri ceea ce face gustul acesteia să fie mai dulceag.

Boabele crude de Arabica se spune că au un miros ce aduce cu cel de afine. După prăjire acestea capătă un miros parfumat, o combinație între fructat și dulce.

Este evident că atât gustul cât și mirosul sunt influențate de foarte mulți factori, în primul rând naturali și de aceea cele descrise mai sus sunt doar caracteristici generale.

Ce presupune cafeaua cu 100% Arabica

Dacă faceți un mic studiu atunci când cumpărați un pachet de cafea din magazin, veți descoperi că în majoritatea supermarketurilor sau hipermarketurilor, cafele ambalate sunt etichetate ca Arabica Blend sau Cafea Amestec. Aceasta înseamnă că în acel pachet a fost adăugată și Robusta pentru a reuși să se aducă amestecul respectiv la un preț mai mic. Procentul de Robusta adăugat în amestec variază, cu cât este mai mare, cu atât costul pungii respective este mai redus.

Dacă, însă, pe punga de cafea este scris 100% Arabica, atunci conținutul pungii este doar de cafea Arabica. Totuși doar acest mic fapt, conținutul integral de boabe de Arabica nu garantează o calitate superioară a cafelei respective. Da, este mai bună decât un amestec, dar poate și ea fi dintr-un lot mai prost sau prost prăjită. Puțini știu că deși Arabica deține un procent de 75% din întreaga producție de cafea din lume, doar 10% din acest procent reprezintă cafea de specialitate. Industria cafelei de specialitate a creat un sistem de notare și identificare ce departajează boabele de cafea în funcție de calitatea lor. Adică acestea sunt notate diferit chiar dacă toate provin din producția de Arabica.

Pentru ca boabele de Arabica pe care le vei găsi într-o pungă de cafea să fie de calitate nu este îndeajuns să scrie pe ea 100% Arabica. De altfel, de multe ori distribuitorii și prăjitorii de cafea de specialitate nici nu vor marca mare pe ambalaj că este 100% Arabica. O cafea de specialitate pornește de la premisa că în punga respectivă se află boabe de o calitate deosebită, ce au fost stocate în condiții optime și prăjite conform etichetei. Prăjitorii de cafea de specialitate și cei ce o comercializează se concentrează în a marca pe pungă și etichetă alți factori: originea, crescătorul, elevația, gradul de prăjire, etc.

Cafeaua Arabica este mai bună calitativ decât Robusta, dar dacă nu este crescută sau tratată corespunzător poate să nu corespundă deloc așteptărilor unui adevărat băutor de cafea.

Care sunt beneficiile unei cafele 100% Arabica

Totuși, trecând peste caracteristicile gustului, ce, așa cum spuneam mai sus pot varia destul de mult, chiar și în cazul speciei Arabica, această cafea are caracteristici deosebite și prezintă mai multe beneficii decât Robusta.

O ceașcă de cafea Arabica are un conținut de 1,8 g de fibre, drept urmare reprezintă un aport important pentru doza ta zilnică de fibre necesare organismului. Arabica diminuează nivelul de enzime produse de ficat, drept urmare este foarte bună pentru prevenirea apariției unor boli precum ciroza.

De asemenea, deși există mitul popular ce acuză cafeaua drept unul dintre principalii factori al bolilor de inimă s-a constatat că, de fapt, cei care beau mai multe cești de cafea pe zi nu dezvoltă boli de inimă timpuriu.

Mesajul de reținut și păstrat este că boabele de Arabica sunt mai gustoase și mai sănătoase decât alte specii de cafea. Totuși, faptul că pe punga de cafea din supermarket scrie mare că este 100% Arabica nu reprezintă deloc o garanție a calității. Dacă ești iubitor de cafea și îți dorești să îți începi diminețile cu o aromă bogată și satisfăcătoare, atunci alege mai degrabă un magazin local ce vinde cafea de specialitate. Nu numai că va fi 100% Arabica, dar va avea și o calitate excelentă!

Comentarii

Lasa un comentariu