Ce tip de apă trebuie să folosim acasă atunci când ne preparăm cafeaua?

Ce tip de apă trebuie să folosim acasă atunci când ne preparăm cafeaua?

O ceașcă de cafea reprezintă, în realitate, 98% apă. Asigurați-vă că utilizați apă de înaltă calitate pentru ca băutura dumneavoastră să aibă un gust mai bun!

O ceașcă de cafea bine echilibrată - ceva ce cu toții ne dorim să obținem atunci când începem să ne preparăm cafeaua. În cazul în care gustul se dovedește a fi plat, gol, amar sau aducând a oțet, este ușor să presupunem că este ceva în neregulă cu boabele de cafea sau cu procesul de preparare.

După cum se dovedește, însă, 98% din ceașca noastră de cafea e reprezentată din apă. Așadar, calitatea apei are un rol semnificativ în gustul cafelei și trebuie să ne uităm și la acest aspect, care este deosebit de important.

H2O- formula chimică a apei ( doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen). Lichidul transparent pe care îl folosim ca bază pentru toată cafeaua servită ascunde foarte multe proprietăți care în final au conscințe directe asupra gustului cafelei. În ciuda transparenței sale, există o cantitate uriașă de elemente solubile și solide în apa noastră de la robinet. Acest fapt are un efect major asupra calității ceștii dumneavoastră de cafea de zi cu zi. De asemenea, rețineți: dacă se spune că apa este potabilă, s-ar putea să nu fie dăunătoare sănătății, dar poate conține totuși unele substanțe neplăcute care fac ca cafeaua să aibă un gust plat sau chiar de-a dreptul neplăcut.

Apa pentru prepararea cafelei trebuie să fie curată și proaspătă după gust, miros și aspect. De asemenea, ar trebui să fie potrivită pentru utilizare alimentară ( așa-numita apă de masă) și, în plus, nu ar trebui să existe clor, cloramină și hipoclorit în apă. Acesta este unul din principalele motive pentru dezinfectarea regulată a principalelor conducte de apă din întreaga lume.

Este bine să ne amintim că apa proaspătă, rece este întotdeauna cel mai bun punct de plecare pentru prepararea cafelei. Nu vrei să strici o ceașcă bună de cafea scoțând apă fierbinte de la robinet. Apa fierbinte de la robinet nu este proaspătă și are adesea gusturi și mirosuri ciudate.

Care elemente din apă sunt de natură să afecteze gustul sau calitatea cafelei noastre?

  • substanțe din sol, de exemplu minerale și alte substanțe organice
  • substanțe rezultate din tratarea apei, de exemplu clorul, care se adaugă la conductele principale de apă pentru a menține standardele de calitate microbiologică
  • substanțe din sistemul de alimentare cu apă, de exemplu cuprul și fierul
  • reziduuri de la poluare
  • microbi - cei inofensivi, dar și germeni

„Apă minerală naturală”
Când apa întâlnește roca carbonatată ce conține carbonat de magneziu și/sau carbonat de calciu, o parte din apă câștigă ioni de magneziu, calciu și bicarbonat.

Probabil ați auzit expresia „duritatea apei”.

Duritatea în general descrie cantitatea de minerale dizolvate în apă. Apa subterană este mai dură decât apa de suprafață, deoarece a fost în contact cu mineralele mai mult timp.

Duritate totală (deseori măsurată ca °dH): duritate carbonatată + duritate permanentă.

Magneziul și calciul ajută la extragerea unui gust mai compex, așadar cu siguranță vrem ca unele dintre aceste minerale să fie prezente în apa noastră.

În cazul în care există o alcalinitate ridicată în apă, aciditatea se reflectă și în gust (adică în notele citrice, fructate, acre etc.). În caz de alcalinitate scăzută, gustul cafelei este asemănător cu cel de oțet, fiind acru. Deci o cantitate mică de alcalinitate ar trebui păstrată.

Alți ioni dizolvați: Pe lângă magneziu, calciu și carbonați care formează duritatea apei, există și alți ioni dizolvați care contribuie la gustul apei. Aceștia sunt, de exemplu, sodiu, potasiu, nitrat și clorură. Acești alți ioni dizolvați provoacă un risc de coroziune în intervale înalte.

Ce este de reținut?
Conținutul general definește caracterul apei și, în plus, cafeaua preparată. Ați putea spune că conținutul general scăzut de minerale este de obicei mai rău decât conținutul general ridicat de minerale. De asemenea, duritatea carbonatică scăzută trebuie compensată prin scăderea durității totale pentru că dorim să avem un echilibru pozitiv între minerale. În plus, duritatea totală ridicată va crește cantitatea de acizi slabi din ceașcă, iar duritatea ridicată a carbonatului duce la o detartrare mai frecventă a echipamentelor de cafea.

La sfârșitul zilei, totul este despre echilibrul dintre toate mineralele din apă.

Dacă vă gândiți dacă apa dumneavoastră este bună pentru prepararea cafelei, puteți începe prin a verifica conținutul general al apei. Când se folosește apă din sistemul public de apă, este ușor să se verifice de la instalația locală de apă ce conține de fapt apa din conducta principală. Când utilizați apă din propria fântână, trebuie să obțineți o analiză a apei pe cheltuiala dvs. Există, de asemenea, diferite tipuri de seturi de testare disponibile pe piață atât pentru uz casnic, cât și pentru uz profesional.

Pe baza analizei sau a rezultatului testului, puteți alege metoda corectă de reglare a setării apei. La o cafenea sau un restaurant ar putea fi o idee bună să instalați un sistem de filtrare a apei dacă, de exemplu, există un nivel ridicat de duritate a carbonatului în apă.
De asemenea, este posibil să vă filtrați apa acasă, folosind unele dintre echipamentele din gama largă de seturi de filtre de uz casnic.

Merită să ne gândim atât de mult la calitatea apei?

Cu siguranță merită să verificați calitatea apei de preparare.

De asemenea, merită să vă ajustați puțin apa pentru a obține o ceașcă de cafea mai echilibrată.

Solicitați informații despre conținutul de apă de la furnizorul local de apă de uz casnic și utilizați seturile de testare disponibile pentru a vedea ce este în apă și în ce cantități. Cel mai la îndemână este un set de testare a pH-ului apei.

Amintiți-vă că nu există anumite valori pentru toate mineralele, totul este despre echilibrul și interacțiunea dintre substanțe.

Sperăm că v-am oferit câteva sfaturi științifice utile și care se pot dovedi folositoare când vine vorba de apa pentru cafeaua dvs. Data viitoare când veți crea infuzia perfectă, dacă aveți apa potrivită, vă putem garanta un gust de senzație!

Comentarii

Lasa un comentariu