Aeropress - instrumentul potrivit pentru prepararea cafelei în vacanță?

Aeropress - instrumentul potrivit pentru prepararea cafelei în vacanță?

Cu toții știm că mersul în vacanță ne poate da peste cap obiceiurile zilnice. Până la urmă, acesta este și scopul unei vacanțe- întreruperea rutinei, relaxarea, trăirile și experiențele noi, de neuitat.
Pentru pasionații de cafea și nu numai, atunci când călătorim s-ar putea să ne facem griji cu privire la unde sau cum ne vom prepara cafeaua, mai ales în cazul unor excursii cu cortul sau drumeții de mai multe ore.

În special în cazul cunoscătorilor și pasionaților de cafea, acest aspect nu poate fi lăsat la voia întâmplării. Nici chiar în excursie nu trebuie să facem compromisuri în ceea ce privește gustul cafelei. Norocul face ca inovația și tehnica din zilele noastre să ne permită să ne bucurăm de gustul cafelei de specialitate chiar și în inima naturii, cu ajutorul instrumentului AeroPress.

În aceste contexte pline de dinamism cum sunt excursiile, Aeropress este instrumentul ideal pentru a lua cu noi, în mijlocul naturii, experiența autentică a unei cafele de calitate. Utilitate practică, ergonomie, rezultat excelent - toate aceste atribute caracterizează AeroPress și îl fac instrumentul ideal pentru a obține doza perfectă de cafeină atunci când suntem pe drum.

Ce este AeroPress și cum se utilizează?

AeroPress este un aparat pentru prepararea cafelei ce se folosește la bază de presiunea manuală.
El a fost creat de inginerul Alan Adler și pus pe piață în anul 2005, fiind un produs cu adevărat revoluționar. AeroPress a apărut din studiul intensiv al metodelor de preparare a cafelei și ca un răspuns la dorința de a inova modalitatea de preparare a cafelei, cât și din dorința de a eleva gustul produsului final.

AeroPress este format dintr-un cilindru și un piston, ambele din polipropilenă, materialul fiind BPA- free, ceea ce îl face sigur pentru utilizarea în contact cu lichide fierbinți.
Spre deosebire de espressor, presiunea aplicată pentru prepararea cafelei la AeroPress este una manuală, nefiind necesar să apelezi la electricitate. Totul se petrece manual, ceea ce este de mare ajutor în excursii sau drumeții, când sursele de electricitate cel mai adesea nu sunt la îndemână.
La baza cilindrului se utilizează și un filtru de hârtie, menit să prevină impuritățile care ar putea ajunge în băutura filtrată. De aceea, AeroPressul oferă un rezultat mult mau curat decât presa franceză, mecanismul de bază pentru extragerea cafelei fiind același pentru cele două metode. Avantajul AeroPress-ului este faptul că filtrul din hârtie asigură o băutură complet filtrată, fără particule de cafea măcinată care să treacă în băutura finală, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în cazul sitei de la presa franceză.

Pentru a prepara cafeaua ideală la AeroPress, avem nevoie, desigur, de un AeroPress, de o spatulă pentru amestecare ( spatulă ce vine odată cu AeroPress-ul), filtru de hârtie special ( vine, de asemenea, odată cu instrumentul principal), de aproximativ 18 grame de cafea - proporția ideală fiind de 75 de grame de cafea per litrul de apă (gradul de măcinare al cafelei trebuie să fie unul mediu), de aproximativ 240 de grame de apă și de o cană pentru servire. Vom mai avea nevoie, bineînțeles, și de o sursă de căldură. Fie alegem o lampă de alcool sau altă sursă de căldură portabilă, fie ne folosim de un foc aprins chiar de noi - aici apare cu adevărat utilă experiența în natură, cine știe să aprindă cu ușurință un foc va avea parte de o cafea delicioasă!

Pașii pentru prepararea cafelei sunt destul de simpli:

  1. Punem filtrul de hârtie în sită și îl clătim bine cu apă fierbinte deasupra unei căni.
  2. Inversăm Aeropress-ul, acționăm pistonul pâna sub marcajul cu numărul 4 și îl preîncălzim cu apă fierbinte.
  3. Punem cafeaua măcinată ( grad mediu de măcinare) în AeroPress.
  4. Turnăm 50 de grame de apă și amestecăm viguros timp de aproximativ 5- 10 secunde cu paleta.
  5. Turnăm restul de 190 de grame de apă și amestecăm din nou timp de aproximativ 5- 10 secunde.
  6. Când observăm că s-au scurs 2 minute, înfiletăm sita cu filtrul de hârtie și așezăm cana peste Aeropress, după care inversăm totul (cana va fi jos).
  7. Apăsăm pistonul ușor, cu o presiune constantă, doar pâna auzim primul sunet al aerului ieșind prin sită. Acest pas ar trebui sa dureze aproximativ 30 secunde.
  8. Turnăm cafeaua în cești preîncălzite, așteaptăm să-i scadă temperatura până sub 60° C și ne bucurăm de cafeaua obținută astfel.

Un alt aspect deosebit de relevant atunci când ne decidem cum ne vom satisface nevoia și dorința de a consuma cafea în excursie este greutatea si spațiul pe care îl ocupă aparatul. AeroPress are o formă cilindrică și o greutate de aproximativ 320 de grame.

Fiind atât de ușor, putem scăpa de grija că ne-ar încărca bagajul, bagaj care în drumeții trebuie să fie oricum cât mai ușor și minimalist. Spațiul pe care AeroPress-ul îl ocupă este unul foarte mic, iar beneficiile pe care le aduce sunt foarte mari, fiind capabil să ne ofere experiența unei cafele de specialitate oriunde ne-am afla.

Gustul este unul din atuurile cele mai de preț ale acestui instrument. Cafeaua are un gust bogat, fin, iar gustul amar lipsește cu desăvârșire. Testele au arătat o aciditate foarte scăzută a cafelei preparate în acest mod, ceea ce garantează consumatorului de cafea o experiență încântătoare.

Printre avantaje, mai trebuie să evidențiem și timpul scurt de preparare- în numai 3 minute, putem să ne savurăm doza de cafea dorită. Cantitatea de cafea rezultată poate satisface poftele a până la 3 persoane ( cantitățile prezentate mai sus sunt suficiente pentru echivalentul a 3 cești de cafea).

De asemenea, materialele din care aparatul este realizat au fost testate pentru a oferi siguranță utilizatorilor- nu conțin plastic, ftalați sau BPA. De aceea, la contactul cu apa fierbinte, putem să scăpăm de grija substanțelor potențial periculoase care s-ar putea degaja. AeroPress a fost conceput special pentru a fi cât se poate de sigur și pentru a nu interfera cu gustul cafelei.

Astfel, AeroPress instrumentul ideal pentru prepararea cafelei în excursii sau drumeții, întrucât este un instrument adaptabil, care îți conferă flexibilitate și confort și te ajută să porți cu tine oriunde pasiunea pentru cafeaua de specialitate.

Comentarii

Lasa un comentariu