
Ce este cold brew?
Cei ce iubesc acea minunată cafea de specialitate au auzit de curând un nou termen, o nouă denumire și anume cafeaua cold brew. Magazinele care vând cafea proaspăt prăjită, cafenelele artizanale au început să vândă acest cold brew.
Cold brew nu este o cafea cu gheață, ci opusul ei am putea spune. Cafeaua normală cu gheață se obține prin fierberea cafelei, apoi adăugarea de cuburi de gheață. Pe măsură ce gheața se topește aroma naturală a cafelei se diminuează și ajungi să bei o cafea diluată, ceea ce pentru un cunoscător sau iubitor de cafea este extrem de dezamăgitor.
Cold brew este obținut prin turnarea de apă rece sau la temperatura camerei peste cafeaua măcinată. Pentru că apa nu este fiartă va fi nevoie de un timp mult mai mare pentru ca aromele din boabele măcinate să își facă apariția. Este nevoie de minim 12 ore pentru prepararea unui cold brew și de aici și prețul piperat la care găsim această cafea, chiar și în cadrul lanțurilor de cafenele, unde, de obicei, cafeaua este mai ieftină decât în magazinele specializate. Lipsa unei reacții chimice ce va duce la eliberarea rapidă a aromei ca în cazul cafelei fierte, face ca procesul de înmuiere și eliberare a savorii specifice respectivei cafele să fie extrem de lung.
Rezultatul obținut după lungul timp de așteptare este de multe ori surprinzător pentru cei obișnuiți cu o cafea obținută în mod clasic. Cold brew are o aroma subtilă, cu un nivel scăzut de aciditate și este mai dulce. Astfel această modalitate de a prepara cafea de specialitate nu se potrivește numai unei zile de vară toride, dar și acelor persoane cărora le e greu să bea cafea datorită problemelor digestive legate de aciditatea crescută. În mod eronat mulți consideră, de regulă, că acest cold brew este mai tare decât cafeaua obținută prin alte modalități de preparare. Tăria unui cold brew depinde în mare parte de două elemente esențiale: tipul de boabe folosite și timpul de înmuiere a acestora. O doză de cafea mai mare folosită la prepararea unui cold brew ce este lăsat la fermentat 12 ore este foarte posibil să fie mai slabă decât o cantitate mai mică de cafea obținută cu apă fiartă, dar care are o aromă și o tărie mult mai mare.
Pregătirea boabelor de cafea pentru obținerea unui cold brew este ușor diferită de cea a celor pentru cafelele obținute pe bază de căldură. Măcinarea boabelor trebuie făcută cu mare atenție, pentru că rezultatul trebuie să fie unul al unor boabe măcinate foarte bine spre mediu. Cu cât boabele sunt măcinate mai bine cu atât aroma și savoarea lor va fi mai pregnantă în ceașca de cold brew.
După ce au trecut cele 12 până la 24 de ore (da, poate dura chiar și o zi întreagă!) necesare fermentației și eliberării aromelor cafelei în apa rece, va trebui să sedimentați produsul obținut. Adică acel cold brew pe care va trebui să îl serviți clienților dvs. trebuie filtrat, pentru a îndepărta eventualele reziduuri.
Vreau să subliniez importanța maximă a unei componente atunci când îți propui să obții un cold brew, și asta este apa. La fel ca și în cazul berii, calitatea apei folosită pentru acest tip de cafea este extrem de importantă. Este exclus să folosești apă de robinet, iar dacă alegi apa plată îmbuteliată trebuie să te asiguri că utilizezi cel mai bun tip de apă existent pe piață. Cei cu adevărat pasionați de această metodă de preparare a cafelei, cei ce merg până în pânzele albe să obțină acel gust unic, aceia vor folosi apă special adusă din surse acreditate și testate în acest scop.
O variantă pentru cold brew este nitro coffee. Acest tip de cafea aduce mult ca aspect cu o bere brună. Cafeaua obținută prin metoda cold brew, de îndată ce și-a finalizat lungul proces de eliberare a aromelor este ușor infuzată cu nitrogen. Aceasta se face cu ajutorul unei valve sub presiune ce introduce nitrogenul în cold brew prin găurele foarte mici ceea ce duce la obținerea unei cafele reci, cu un guler de spumă. Nitro coffee se bea fără zahăr.
Comentarii