Principalele specii de cafea

Principalele specii de cafea

Ca să fie claro pentru toți prietenii noștri, îți propunem o serie de articole pentru a înțelege mai bine terminologia „de specialitate” atunci când vorbim de cafea. Fie că ești un cunoscător, un pasionat sau un consumator ocazional, sperăm să găsești informații interesante care să te ajute atunci când îți comanzi o cafea, fie ea la pungă - pentru acasă, sau la ceașcă - într-o cafenea sau un coffeeshop.

Astăzi discutăm despre principalele specii de cafea: Arabica, Robusta, Excelsa și Liberica

Ca în multe alte „situații gastronomice”, și în cazul cafelei este bine să știm ce anume conține ceașca sau punga pe care o cumpărăm. Și chiar dacă sunt peste 100 de specii de cafea în lume, majoritatea sălbatice, doar acestea 4 sunt crescute cu scop comercial.

Specia Liberica (Coffea Liberica)

Liberica este o cafea foarte rară, care poate fi întâlnită în Asia de Sud-Est, mai ales în ferme din Filipine, țara în care această cafea este „acasă”. Arborele de Liberica este unul înalt și robust, iar boaba de cafea e mare și are o formă asimetrică. Este o cafea rară, însă nu prin prisma paletei sale aromatice, ci datorită faptului că este comercializată pe o arie foarte restrânsă (aproximativ 3% din producția mondială de cafea), ea pierzând teren în detrimentul altor specii. Este însă o componentă importantă în genetica și istoria cafelei. În miros se simt note ușor florale și fructate, iar din punct de vedere gustativ are note de lemn afumat și junglă, peisaj în care crește și se simte foarte bine. Se găsește în unele coffeeshop-uri din Asia.

Specia Excelsa (Coffea Excelsa)

Este considerată o sub-specie a cafelei Liberica, cu care se aseamănă din punct de vedere al arborelui, unul robust și viguros, având însă o boabă mai mică decât cea de Liberica. Este întâlnită cu preponderență tot în Asia de Sud-Est, reprezentând cam 7% din totalul producției de cafea. Notele sunt de principiu pământii, cu un corp plin, apreciat de unii, dar pe care majoritatea oamenilor îl percep ca neplăcut. Este prezentă în cafenelele și prăjitoriile locale din Asia, ca și parte componentă în blenduri (amestecuri), cărora le dă tărie și consistență/corp. Rareori este folosită de sine-stătătoare.

Specia Robusta (Coffea Caniphora)

Este a doua cea mai comercializată specie de cafea (după Arabica), ocupând aproximativ 30% din piață. Crește în zone cu altitudine medie, nu este foarte pretențios la condițiile de mediu, putând tolera diferențe de temperatură, altitudine și umiditate mult mai mari decât Arabica. Nivelul aproape dublu de cofeină (de 2.5-2.7% față de 1.3-1.5% cât are specia Arabica) o face mai rezistentă la dăunători, cofeina în sine fiind de fapt o metodă naturală de protecție față de insectele sau animalele care s-ar putea hrăni cu frunzele plantei de cafea. Nivelul mai mare de cofeină este însă și cel care dă acestei cafele gustul accentuat de amărui (bitter), atât de pregnant și caracteristic Robustei. Pentru că această plantă este foarte puțin pretențioasă la condițiile de mediu, ea a început să fie plantată în zone nefavorabile și de către fermieri care nu au cunoștinte suficiente cultivării cafelei, lucru care a dus la recolte ieftine dar și foarte slabe calitativ. Această abordare a dus la crearea de produse ieftine, de calitate redusă și folosite în industria de masă și low-cost a cafelei: cafeaua instant, ness, cafelele din zona de vending și automatele de cafea. Cafeaua Robusta de calitate superioară are o paletă aromatică în zona de amar (bitter) și ciocolată neagră, cu aciditate scăzută. Gustul puternic amărui este dat de procentul mai mare de cofeină în comparație cu cafeaua Arabica. Robusta de calitate slabă are note pământii, râncede, foarte neplăcute la gust. Este un ingredient folosit în școala veche italienească de cafea, în miscela cu Arabica, pentru a da corp și cremă în prepararea espresso. Ca și arie de cultivare, o întâlnim în Africa-Centrală și de vest și în sud-estul Asiei.

Specia Arabica (Coffea Arabica)

Este cea mai comercializată specie de cafea, în momentul de față ocupând aproximativ 60% din piață. Este o cafea de calitate superioară, fiind numită și „cafea nobilă”. Este și specia primordială din care au evoluat toate celelalte specii, suferind mutații genetice. Își are originea în Africa de Est, pe actualele teritorii ale Etiopiei și Kenyei. A fost adusă de arabi în peninsula Arabia (de unde i se trage și numele), în zona ocupată acum de Yemen, iar de aici s-a răspândit apoi în întreaga lume: Asia de Sud-Est, America Centrala și Nordul Americii de Sud, prin intermediul coloniștilor francezi, englezi și olandezi. Cafeaua Arabica crește în zone ecuatoriale și tropicale, la altitudini ridicate (peste 1.400-1.500m), în semiumbra altor specii de arbori și arbuști, neplăcându-i neapărat soarele direct, și unde ploaia ecuatorial-tropicală cade o mare parte din an. Arbustul de cafea Arabica este mic de înălțime, putând fi cules cu mâna liberă. Este o cafea foarte pretențioasă, greu de cultivat și de crescut (predispusă la dăunători și boli), necesitând cunoștințe vaste pentru a putea obține un produs calitativ. Dar munca devotată a fermierilor este pe deplin răsplătită în momentul în care din mâna lor rezultă un produs superior calitativ și cu o paleta de gusturi extraordinar de completă: fructată, florală, cu note de fructe, mirodenii sau legume și cu o aciditate crescută. Este singura specie de cafea din care în momentul de față se alege cafeaua de specialitate, adica o cafea premium complexă, cu punctaj ridicat și folosită atât în competiții de cafea, cât și în prepararea cafelelor de calitate superioară.

Pe ClaroCafe ai cafea de specialitate proaspăt prăjită, iar pentru că ți-am povestit cât de rare sunt unele cafele, te invităm să încerci una venită dintr-o zonă interesantă numită Kona Belt, este vorba despre Hawaii Kona pe care o găsești aici: https://www.clarocafe.ro/cafele-de-specialitate/6-hawaii-kona.html

Comentarii

Lasa un comentariu