Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când îți prepari cafeaua acasă

Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când îți prepari cafeaua acasă

Ca să fie claro pentru toți prietenii noștri, îți propunem o serie de articole pentru a înțelege mai bine terminologia „de specialitate” atunci când vorbim de cafea. Fie că ești un cunoscător, un pasionat sau un consumator ocazional, sperăm să găsești informații interesante care să te ajute atunci când îți comanzi o cafea, fie ea la pungă - pentru acasă, sau la ceașcă - într-o cafenea sau un coffeeshop. În ambele situații, e bine să fii atent la câteva aspecte importante.

Astăzi îți propunem câteva recomandări de care e bine să ții cont atunci când îți prepari cafeaua acasă.

Preparatul cafelei trebuie să fie un „moment al tău”.

În primul rând, trebuie să faci din momentul preparării și servirii cafelei, un moment al tău, pe care să-l tratezi cu respect și atenție. Iar detaliile te vor ajuta să prepari un produs final mult mai bun de care vei fi mândru, dar și sa intri într-o anume armonie cu acest moment. Cafeaua nu este doar un produs care îți dă boost în anumite momente ale zilei, nici ceva ce „merge bine cu o țigară”. Dacă o folosești doar din aceste două motive, atunci e loc de mai bine. Nu de alta, dar există produse mult mai eficiente pentru a te energiza. Cât despre fumat... ei bine, dacă nu îl poți elimina, fă mai bine din țigară o extensie a cafelei decât invers.

Foarte multe popoare au un cult al cafelei sau al ceaiului, deci au anumite momente ale zilei când, pentru o scurtă perioadă de timp, se dedică trup și suflet acestui tabiet. Nu trebuie să ocupe mult timp, dar trebuie să fie intens și plăcut.

Nu din întâmplare am pus acest aspect pe primul loc. Nu este nimic tehnic în el, dar este în schimb plin de atenție și pasiune.

Aspecte tehnice ale preparării cafelei acasă:

Acum că te-ai pregătit mental în așa fel încât să te bucuri de moment, trebuie să ții cont de câteva lucruri care pot îmbunătăți esențial experiența ta cu cafeaua preparată acasă.

În primul rând, trebuie să clarificăm diferențele felului în care îți place să-ți prepari cafeaua acasă: ibric, espresso, cafetieră moka-pot, filtru electric, filtru manual, french press sau infuzie. Fiecare modalitate de preparare implică anumite caracteristici ale cafelei, de la origine (din Africa, America Centrală/de Sud sau Asia), până la gradul de prăjire și cel de măcinare.

  1. Originea recomandată: Acest aspect este mai mult o recomandare și nu neapărat o regulă, dar e bine să ții totuși cont de el. Noi recomandăm pentru filtru și ibric mai degrabă cafele de origine din Africa și America Centrală, care au o paletă aromatică mai fructată/florală ce poate fi bine pusă în evidență prin prepararea la filtru sau ibric, și mai puțin origini din America de Sud sau Asia, pe care le recomandăm mai degrabă pentru moka-pot sau espresso. Dar, din nou, aceasta este mai mult o recomandare decât o regulă.
  2. Gradul de macinare: Când vine vorba de măcinătură, trebuie însă să fim mult mai atenți. Pe cât de diferite sunt metodele de preparare, pe atât de diferite trebuie să fie și măcinăturile. Iar acest detaliu este esențial pentru o preparare corectă. Cafeaua la ibric necesită măcinătura cea mai fină, aproape pudră. Urmează apoi, în ordine crescătoare: espresso, apoi moka-pot, filtru electric, filtru manual, infuzie și french press. Știm că o cafea de raft pare că rezolvă foarte simplu această problemă, având o măcinătură universală, dar acest lucru este doar un compromis comercial, menit să rezolve doar o problemă pur comercială și de volum. Și că în mare parte răspunde și la o anumită comoditate a cumpărătorilor, anume că și-au luat o cafea măcinată universal, deci că se potrivește indiferent de metoda de preparare. Nimic mai fals. Încearcă să faci un french press cu cafea măcinată de ibric sau espresso (adică mai fină), sau un ibric cu o cafea măcinată pentru french-press (adică foarte grosier). Rezultatele se vor exprima într-o cafea fadă, probabil amară și insuficient extrasă. Dacă și tu procedezi așa, îți propunem o corectură. Și credem că vei observa imediat diferențele! Comandă cafeaua de la microprăjitoria Claro și menționează metoda ta de preparare, iar noi îți vom trimite cafeaua măcinată optim pentru acea metodă. Iar ca soluție ideală, îți recomandăm să comanzi cafeaua boabe și să achiziționezi o râșniță pentru acasă. Cu un buget care nu trebuie să fie mare, îți poți lua o râșniță electrică care își poate face bine treaba pentru metode simple de preparare precum ibric, moka-pot sau french press.
  3. Gradul de prăjire: Nu neglija informațiile legate de gradul de prăjire. Noi, prin natura filozofiei și a concepției noastre despre cafea, nu recomandăm cafeaua intens prăjită, care generează doar gust de amar și ars. Recomandăm cafelele prăjite light-mediu. Însă, ca regulă generală, o cafea prăjită mai intens este mai potivită pentru espresso, dar nicidecum pentru filtru sau ibric. Optează pentru cafele prăjite light pentru ibric sau filtru, și pentru cafele prăjite mediu în cazul espresso și mokapot. Cumpără-ți cafeaua de la o prăjitorie artizanală, cum e Clarocafe. Aici, cafelele sunt prăjite light-mediu, și de maniere diferite pentru filtru sau pentru espresso. Nu îți cumpăra de la raft oricnu-știu-cum dacă obișnuiești să-ți prepari cafeaua la ibric sau la filtru. Rezultatul va fi dezamăgitor.
  4. Temperatura de infuzie: Una dintre cele mai comune greșeli legate de preparatul cafelei acasă este folosirea apei la o temperatură nepotrivită. Aproape toate metodele de preparare ale cafelei se desfășoară optim la temperaturi cuprinse între 85-94 grade C. O temperatură mai joasă sau una mai ridicată vor genera erori de extracție. Temperaturile joase vor genera cafele sub-extrase, pe când temperaturi pidicate vor genera cafele arse, supra-extrase.

Să luăm ca exemplu o greșeală cât se poate de uzuală: câți dintre voi, atunci când prepară apa pentru ibric sau french press, fierb întâi apa, și apoi pun cafeaua? Atunci când prepari o cafea la ibric, nu fierbe niciodată apa în clocot pentru ca abia apoi să adaugi cafeaua. Cafeaua pusă în apă clocotită va genera o cafea mult supra-extrasă, arsă și amară. Același lucru este valabil și pentru french press: nu pune niciodată apă clocotită peste cafeaua din french press.

În cazul ibricului, îți recomandăm să pui cafeaua în apă fie încă de la început, fie la 30-45 de secunde de la momentul când ai pus ibricul pe foc. În acest fel, apa nu va atinge niciodată temperatura de fierbere. Când cafeaua se umflă, în cazul ibricului (sau al moka-potului), ea nu atinge punctul de fierbere.

În cazul french pressului, fierbe apa și apoi las-o la răcit 1-1,5 minute. Apa va coborî astfel sub 95-96 grade C, momentul optim pentru a o turna peste cafea.

Credem că dacă ții cont de aceste câteva sfaturi simple, gustul cafelei tale de zi cu zi se va schimba radical, în bine.

La ClaroCafe ai cafea de specialitate si single origin proaspăt prăjită. Iar pentru cafea preparată acasă, găsești în magazinul nostru ustensile pe care le recomandăm cu încredere: https://www.clarocafe.ro/15-ustensile-cafea

Comentarii

Lasa un comentariu