Câteva lucruri pe care trebuie să le știți atunci când beți o cafea în oraș

Câteva lucruri pe care trebuie să le știți atunci când beți o cafea în oraș

Ca să fie claro pentru toți prietenii noștri, îți propunem o serie de articole pentru a înțelege mai bine terminologia „de specialitate” atunci când vorbim de cafea. Fie că ești un cunoscător, un pasionat sau un consumator ocazional, sperăm să găsești informații interesante care să te ajute atunci când îți comanzi o cafea, fie ea la pungă - pentru acasă, sau la ceașcă - într-o cafenea sau un coffeeshop.

Mulți dintre noi aleg să își prepare cafeaua acasă sau la birou, cu resurse proprii, însă sunt tot pe atât de mulți care aleg să o consume, regulat sau ocazional, în oraș. În acest caz trebuie să fiți atenți la anumite detalii și aspecte care vă pot ajuta să faceți pasul potrivit în alegerea locului, dar și a cafelei pe care o veți bea. Acest articol nu trebuie să facă această alegere cât mai grea, ci cât mai corectă. Iar scopul final este să plătiți un preț corect pentru produsul care vi se oferă sau pe care îl alegeți. Dacă vă interesează mai mult designul locului sau compania în cadrul căreia vă petreceți timpul, sau poate proximitatea, atunci e bine să știți și că e posibil să plătiți pentru ele, de multe ori însă în detrimentul calității produsului. Nu întotdeauna, dar de multe ori. Și asta dintr-un motiv foarte simplu, care ține de bani, business-case și investiții vs venituri. În majoritatea cazurilor, și mai ales în industria cafelei, proprietarii cafenelelor aleg una din aceste două căi:

  • - Investesc mult în design și locații centrale cu chirii exorbitant de mari, dar foarte puțin în aparatura pe care o iau de cele mai multe ori „gratis” de la furnizorii de cafea. Vorba vine gratis, pentru că nimic nu e gratis. Pentru niște aparate de cafea uzate și re-re-re-condiționate, proprietarii de cafenele plătesc de fapt un preț aberant de mare pentru o cafea supraestimată.
  • - Investesc mult în echipamente și oameni, și atunci le rămân mai puține resurse pentru locații luxoase, confort sau pentru suprafețe de 50-100 mp. De obicei aceste cafenele se întind pe suprafețe mai mici, în zone ceva mai retrase.

Cunoscând aceste două situații, devine alegerea consumatorului atunci când iese în oraș pe ce anume vrea să își cheltuiască banii: pe un produs de calitate, sau pe un produs supra-evaluat ca și preț-calitate și care duce povara unor costuri prea mari (cu chiria, de exemplu).

Iar acest lucru este ușor de aflat încă din primele momente în care intrați într-o cafenea și de la simpla interacțiune cu staff-ul de acolo. Cereți informații simple dar utile, care să vă ajute să evaluați pregătirea angajaților despre produsele pe care le vând.

  1. Ce cafea folosiți? De cele mai multe ori, răspunsul clasic este un nume de brand. Este un răspuns care cel mult ar trebui să vă măgulească, dar nu este suficient.
  2. Ce conține cafeaua respectivă? Este 100% arabica, sau este mix cu robusta (cafeaua aia nasoală, ieftină și cu gust de ars și pământiu)? Dacă este mix, în ce procent? Orice procent peste 10% robusta face din acea cafea una ieftină, amară și pământie, care nu merge consumată decât cu foarte mult lapte și zahăr. Dacă este un blend, ce origini conține acel blend? În 99 din 100 de cazuri veți primi răspunsuri care mai de care mai ridicole, cel mai frecvent fiind doar repetarea numelui brandului de cafea, ca și cum asta ar fi o garanție în sine a calității. Poate fi dacă e însoțit cu explicații despre ce conține. Doar că mulți nu știu. De cele mai multe ori nici cei care le vând nu știu ce conține, cu atât mai puțin cei care le cumpără pentru preparare.
  3. Cereți apoi informații simple despre rețetă. De exemplu: câtă cafea măcinată folosiți la prepararea unei cafele la ceașcă? Acest lucru nu trebuie să fie un secret ca și cum ar fi rețeta secretă a vreunui mare chef. Dacă nu vă pot răspunde, pur și simplu nu știu. Dacă vi se spune că folosesc mai puțin de 8-9 grame per porție, e un răspuns care nu ar trebui să vă satisfacă. Din păcate, de cele mai multe ori folosesc 7 gr pentru o extracție la simplu și 14 gr pentru una la dublu. Nicăieri în lumea bună a cafelei nu se servește o cafea bună cu 7 grame. Nici când vă preparați o cafea acasă nu folosiți 7 grame, adică o linguriță mică și rasă.
  4. Cereți un cappuccino. Un cappuccino preparat corect conține un shot de espresso peste care se adaugă crema de lapte. CREMĂ de lapte, NU spumă. Ca să citez pe cineva din breaslă, spuma este pentru șampon, nu pentru cafea. În industria cafelei folosim cremă de lapte. Mai groasă la cappuccino și mai subțire la flat white. Faceți un test simplu: lingurița, așezată peste crema de cappuccino pe orizontală trebuie să stea acolo preț de câteva secunde bune, nu să se scufunde imediat în lapte. Laptele frotat greșit este un semn de nepricepere sau o metodă de a economisi; dacă are multă spumă înseamnă că are mult aer în el, adică este umflat excesiv în volum, deci vi se face economie de lapte per porție.
  5. Evitați locațiile sau rețetele care au dimensiuni: cappuccino mic, mare și mediu. Espresso lung, normal și scurt. Nu există așa ceva. Sunt rețete clasice despre care o să vă vorbesc într-un alt articol, dar care nu există în 2 sau chiar 3 variante de mărime. Vreți un espresso, luați unul ca atare. Vreți ceva mai puțin intens, dar mai aromat și mai mare ca volum, comandați ceva la filtru (nicio cafenea de duzină nu are așa ceva în meniu, doar coffee-shopurile de nișă vă dau această alternativă). Vreți puțin lapte, luați un macchiato, nu un cappuccino mic. Vreți ceva cu mai mult lapte, luați un latte, nu un cappuccino mare.

Informațiile de mai sus sper să vă ajute să plătiți prețul pentru un produs corect. Și chiar dacă nu vă interesează aceste aspecte, cred că e bine să știți măcar despre ele și să le ignorați conștient. E de preferat asta, decât să îi lăsați pe alții să decidă pentru voi. Personal, sper că v-a plăcut acest articol pe care îl voi continua cu câteva rețete corecte de băuturi, ca să știți ce să cereți, și mai ales, ce să NU cereți atunci când beți o cafea în oraș.

Pe ClaroCafe ai o selecție de blenduri atent alese. Iar pe str. Mihai Eminescu 148 din București poți veni la Coffee Shop să cumperi sau să guști o cafea bună, preparată cu pasiune. Pentru întrebări și sugestii, ne puteți scrie pe contact@clarocafe.ro

Comentarii

Lasa un comentariu