Cafeaua de Specialitate - Termeni si definitii

Cafeaua de Specialitate - Termeni si definitii

Ca să fie claro pentru toți prietenii noștri, îți propunem o serie de articole pentru a înțelege mai bine terminologia „de specialitate” atunci când vorbim de cafea. Fie că ești un cunoscător, un pasionat sau un consumator ocazional, sperăm să găsești informații interesante care să te ajute atunci când îți comanzi o cafea, fie ea la pungă - pentru acasă, sau la ceașcă - într-o cafenea sau un coffeeshop.

Astăzi vă propunem să aflăm mai multe despre ce face dintr-o cafea una de „specialitate”: Specialty Coffee / Cafeaua de Specialitate.

Cafeaua de specialitate este o subcategorie a cafelei Arabica Single Origin / Arabica de Origine.

Cafeaua Arabica de Origine se împarte în două mari grupe: cafea de specialitate și cafea premium. Toate tipurile de cafea ce se regăsesc sub aceste două categorii au o calitate drastic scăzută, iar acel identificator (traceability) despre care vorbeam în articolul despre Cafeaua de Origine (Single Origin) începe să se piardă, rămânând doar o cafea folosită în volume foarte mari.

Cum este evaluată cafeaua de specialitate?

Pentru a putea diferenția tipurile de calitate a cafelei de specialitate, The Speciality Coffee Association (SCA) a introdus o scară de evaluare cu un punctaj de maximum 100 de puncte SCA. Cafeaua de specialitate este o cafea Arabica cu un punctaj de peste 80 de puncte SCA, sau, conform unor specialiști din branșă mai fermi, este doar cea care întrunește peste 84 de puncte SCA. Puteți găsi mai multe informații despre SCA pe site-ul lor.

Fun fact: există peste 30 de tipuri de băuturi preparate pe bază de cafea (sursa).

Initial, termeni precum „cafea de origine” și „cafea de specialitate” presupuneau faptul că acea cafea este sortimentul Arabica și nu se mai cerea menționarea acestui fapt. Totuși, Arabica nu mai este singura interesantă pentru cunoscători. Chiar dacă era considerată drept o cafea inferioară, în ultimii ani cafeaua Robusta a început să aibă susținătorii ei și să evolueze similar cu cea Arabica - apar entități care o evaluează și o punctează similar.

Concluzia noastră?

Nișa cafelei de calitate superioară este una foarte dinamică, dar chiar dacă unele definiții și categorii se pot schimba într-un ritm destul de alert (totuși nu semnificativ), esența ei rămâne mereu aceeași.

Pe ClaroCafe ai cafea de specialitate proaspăt prăjită, iar dacă te interesează să deguști una despre care am vorbit în acest articol, iată sortimentele pe care le poți găsi pe site-ul nostru: https://www.clarocafe.ro/12-cafele-de-specialitate.

Comentarii

Lasa un comentariu