Cafeaua de Origine - Termeni si definitii

Cafeaua de Origine - Termeni si definitii

Ca să fie claro pentru toți prietenii noștri, îți propunem o serie de articole pentru a înțelege mai bine terminologia „de specialitate” atunci când vorbim de cafea. Fie că ești un cunoscător, un pasionat sau un consumator ocazional, sperăm să găsești informații interesante care să te ajute atunci când îți comanzi o cafea, fie ea la pungă - pentru acasă, sau la ceașcă - într-o cafenea sau un coffeeshop.

Astăzi lămurim definiția ceva mai complexă a unui termen important: Single Origin / Cafeaua de Origine.

Știi de unde provine cafeaua pe care o bei?

Single Origin este o cafea care provine de la un singur producător, o singură recoltă, regiune sau țară.

Cea mai înrădăcinată și folosită semnificație este cea de țară și regiune: Etiopia Yrgacheffe, ca să dăm un exemplu. Ceea ce face ca o cafea să fie „de origine” este însăși această traceability, adică posibiltatea de a identifica originea cafelei până chiar la nivel de cooperativă. Acest lucru este un indicator de calitate care, dacă este respectat cum se cuvine, justifică prețul mai mare al cafelelor de origine. Putem face în acest sens comparații cu industrii similare: single malt la scotch sau single vineyard (podgorie) la vin. Cine ar vrea să bea un vin a cărui materie primă are o sursa necunoscută? La fel ca și podgoriile, fermele de cafea pot avea produse mai bune sau mai puțin bune, însă este important ca sursa să poată fi întotdeauna identificabilă.

Cafeaua prajită industrial și comercializată în magazinele nespecializate este rareori prezentată din punctul de vedere al originii. Motivul este simplu: volumele sunt atât de mari încât marilor branduri de cafea le este foarte greu să identifice și să urmărească loturile de cafea până la acest nivel de calitate. Gândește-te la o companie care prăjește sute de tone de cafea verde pe zi și la tirurile care zumzăie care-încotro preluând-o și ducând-o în magazinele de desfacere. Să urmărească ce cafea, de la ce fermă a intrat în prăjitor și cum a fost mai apoi ambalată și distribuită devine un efort logistic mare și, în consecință, un cost semnificativ.

Fun fact: peste 2,25 de miliarde de cești de cafea sunt consumate în lume în fiecare zi (sursa).

Cafeaua de origine este un semn al calității

În cele mai bune cazuri, cafeaua este afișată ca și țară de origine: Etiopia, Brazilia, Columbia etc. În majoritatea cazurilor, așa cum se întâmplă și în România, cafeaua de la raft are denumiri cât mai apetisante și atrăgătoare, dar care ascund tocmai lipsa unui identificator precis: espresso crema, espresso dolce, super sweet etc. Ce conțin acele pungi? Cafea Robusta sau Arabica sau un blend (amestec) din cele două, din diferite regiuni de pe glob producătoare de cafea. Dar cam atât.

Concluzia noastră?

Cafea de origine înseamnă un atribut în plus de calitate. Un atribut care pune presiune pe sistemul de achiziție și calitate al materiei prime. Este acesta singurul ingredient al calității, mai ales în ceea ce privește cafeaua? Nu, nu este. El trebuie asociat cu alte atribute pe care le vom detalia în următoarele articole: cafeaua de specialitate, cafeaua proaspăt prăjită, cafeaua prăjită artizanal, sortimentul etc. Pe ClaroCafe ai cafea de specialitate proaspăt prăjită, iar dacă te interesează să deguști o cafea de origine despre care am vorbit în acest articol, iată sortimentele pe care le poți găsi pe site-ul nostru: https://www.clarocafe.ro/17-cafele-de-origine.

Comentarii

Lasa un comentariu