decofeinizarea-ceaiului

Decafeinizarea ceaiului – Informatii utile

Daca in cazul cafelei, procesul de decofeinizare consta in scufundarea boabelor verzi in apa fierbinte pentru ca un anumit solvent sa dizolve cofeina, in cazul ceaiului, exista 4 metode folosite, si anume: cu clorura de metil, cu acetat de etil, cu dioxid de carbon sau procesarea cu apa.

Indiferent de metoda aleasa, cafeina nu se elimina complet din ceai, ci se pastreaza o cantitate mica de aproximativ 2.5%.

Se poate expune proceselor de decofeinizare orice tip de ceai, dar de obicei, ceaiurile cel mai des decofeinizate sunt ceaiul negru si ceaiul verde.

Metoda de decofeinizare cu clorura de metil practic lipeste moleculele de cafeina de moleculele de clorura de metil. Cafeina din ceai este indepartata astfel fie prin introducerea directa in clorura de metil, fie prin folosirea apei ca mediu intermediar ce intra in contact cu clorura de metil dupa ce absoarbe cafeina din ceai, acesta fiind indepartat anterior. Este o metoda considerata nesanatoasa pentru consumul ulterior al ceaiului decofeinizat.

clarocafe-cafea-organica26

Metoda ce implica folosirea acetatului de etil este promovata ca fiind sanatoasa pentru simplul fapt ca acest element chimic se gaseste in mod natural in ceai. Desi procediul de decafeinizare este similar ca in cazul clorurii de metil, acetatul de etil este greu de indepartat dupa procesul de decafeinizare, lasand in urma un gust specific.

Metoda cu dioxid de carbon implica aducerea acestui gaz natural la un nivel critic prin folosirea presiunii si temperaturi inalte. In momentul in care CO2 devine solvent, atrage moleculele de cafeina, lasand moleculele de aroma intacte. Cu alte cuvinte, este procedeul cel mai potrivit cand se doreste pastrarea aromei ceaiului.

Metoda extragerii cafeinei cu apa este mai rar folosita. Dupa ce cafeina este indepartata din ceaiul tinut un timp in apa fierbinte, lichidul este trecut printr-un filtru de carbon. Ulterior, apa se toarna peste ceai pentru reabsorbtia aromelor si uleiulor.

ClaroCafe va pune la dispozitie 2 tipuri de ceai decofeinizat. Puteti alege unul dintre ele, in functie de preferinte, sau alterna intre Darjeeling Black Tea Decaf si Sencha Green Tea Decaf. Asteptam cu drag impresiile voastre.

0 comments on “Decafeinizarea ceaiului – Informatii utileAdd yours →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *